– 2023 –

Nog niet gelezen
The Pilgrimage – Paulo Coelho*
“Deze roman verhaalt over een pelgrimage naar Santiago de Compostela. Coelho legt in dit boek de verbinding tussen het mystieke, het magische en het christelijke geloof, en verzoent esoterie en religie tot een eigentijdse levensleer.”

★★★★☆
Birthday Girl – Haruki Murakami*
“Op een regenachtige avond in Tokio neemt de rustige twintigste verjaardag van een serveerster een vreemde wending wanneer ze wordt gevraagd om het diner te bezorgen bij de teruggetrokken eigenaar van het restaurant. Birthday Girl is een verleidelijk, buitengewoon bevredigend voorproefje van meesterlijke verhalenvertelling, gepubliceerd om Murakami’s 70ste verjaardag te vieren.”
Zoals veel van Murakami’s verhalen laat ook dit verhaal je achter met een onopgelost mysterie. Frustrerend en mooi tegelijkertijd, want je geeft je eigen invulling aan de clou.
★★★★☆
Tomorrow And Tomorrow And Tomorrow – Gabrielle Zevin*
“Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow neemt ons mee op een duizelingwekkende, fantasierijke zoektocht naar de aard van identiteit, creativiteit, handicap, falen, de verlossende mogelijkheden in het spel en, bovenal, onze behoefte om verbinding te maken: om geliefd te zijn en lief te hebben.”
Een prachtig verhaal over de levens van de twee spelontwerpers Sadie en Sam. Over volwassen worden, vriendschappen en relaties, en omgaan met tegenslag. Verrassend mooi geschreven en leest heerlijk weg.
★★★★★
The Remains Of The Day – Kazuo Ishiguro*
“Een eigentijdse klassieker, The Remains of the Day is Kazuo Ishiguro’s prachtige en angstaanjagende evocatie van het leven tussen de oorlogen in een groot Engels landhuis.”
De hoofdpersoon, een Engelse butler genaamd Stevens, is perfect uitgewerkt en kwam helemaal tot leven in mijn hoofd – ik zag hem letterlijk voor me. Erg interessant om een paar honderd pagina’s in zijn hoofd te mogen kijken.

★★★☆☆
Beautiful World, Where Are You – Sally Rooney*
“Prachtige wereld, waar ben je gaat over vier mensen die elkaar liefhebben en elkaar pijn doen. Het gaat over seks, over vriendschap en over de wereld waarin zij leven. Het is een universeel verhaal, dat zich afspeelt in Dublin en een klein stadje aan de Ierse westkust, over de vage grens tussen alleen-zijn en eenzaam zijn, en over hoe je je leven kan delen met anderen.”
Eigenlijk zou ik het boek 3,5 ster geven, maar wel eerder 3 dan 4. Ik vond bepaalde hoofdstukken een prachtig inkijkje in de personages – met name richting het einde – en andere hoofdstukken waren het net niet voor mij – vooral het allerlaatste. Leest lekker weg, maar vond Normale Mensen beter.

★★★★☆
Normale Mensen – Sally Rooney*
“Normale Mensen is een voortreffelijke en intense liefdesgeschiedenis over de diepgaande invloed die geliefden op elkaars leven hebben – en het groeiende besef daarvan naarmate de jaren verstrijken. Deze roman laat je je eigen liefdes herbeleven.”
In dit liefdesverhaal krijg je een inkijkje in het leven van twee jongvolwassenen van hun middelbare schooltijd en studietijd. Mooi geschreven, leest heerlijk weg.

★★★★★
Klara En De Zon – Kazuo Ishiguro*
“Klara en de Zon is een adembenemend mooie roman die ons een blik gunt op onze veranderende wereld door de ogen van een onvergetelijke buitenstaander. Zoals vaker in zijn vindingrijke, verfijnde, aangrijpende oeuvre onderzoekt Kazuo Ishiguro ook hier wat het betekent om écht van iemand te houden.”
Ik las alle 353 pagina’s in vier dagen. Prachtig boek vanuit een uniek perspectief en het beste wat ik de afgelopen tijd las. Dikke aanrader.
★★☆☆☆
“Acht totaal verschillende verhalen over mensen die zich een weg banen door de krankzinnigheid en realiteit van onze collectieve wanen – liefde en eenzaamheid, verbinding en bezit, vriendschap, moederschap, het idee van thuis – en onthult dat het bizarre en het gewone schokkende, bedrieglijke en hartverscheurende gelijkenissen hebben.”
Het klonk veelbelovend, maar ik vond de verhalen tegenvallen: eerder onrealistisch en vreemd dan surrealistisch en mooi. Deels – en met name het laatste verhaal – zelfs ongemakkelijk.
★★★☆☆
What We Lose – Zinzi Clemmons*
“Zinzi Clemmons creëert een verbluffend beeld van wat het betekent om te kiezen om te leven, na verlies. Een elegische distillatie van het begrip van afwezigheid en identiteit van een jonge vrouw.”
Mooi boek over rouw en identiteit, zowel door de ogen van de hoofdpersoon als door de hoofdstukken bestaande uit artikelen, grafiekjes en poëtische zinnen.
★★☆☆☆
“Geleid door haar literatuursyllabus en haar meer wereldse en zelfverzekerde leeftijdsgenoten, komt Selin tot bepaalde conclusies over het universele belang van feesten, alcohol en seks, en besluit ze dit in de praktijk uit te voeren – ongeacht de prijs.”
Waar ik het eerste deel – The Idiot* – met veel plezier las, vond ik deel twee beduidend zwakker en viel het wat in herhaling.
– 5 tips –
– 2022 –
★★★★★
Never Let Me Go – Kazuo Ishiguro*
“In een van de meest geprezen romans van de afgelopen jaren verbeeldt Kazuo Ishiguro het leven van een groep studenten die opgroeien in een duistere versie van het hedendaagse Engeland.”
Een simpele en makkelijk te lezen schrijfstijl in combinatie met een uniek en weldoordacht plot. Een van de beste boeken die ik de afgelopen jaren las.
★★★☆☆
Een Film Met Sophia – Herman Koch*
“Een spannende roman over de laatste film van een beroemde filmmaker en zijn fascinatie voor de jonge hoofdpersoon.”
De typische schrijfstijl van Herman Koch is duidelijk aanwezig, maar de verhaallijn is minder sterk dan in zijn andere boeken.
★★★★★
Norwegian Wood – Haruki Murakami*
“Norwegian Wood is een indringend verhaal over romantiek en volwassenheid, over de onmogelijke en dappere liefde van een jongeman.”
Een onverklaarbare wereld die bijna de onze is, personages met veel diepgang en een unieke verhaallijn. Een van mijn favorieten van Murakami.
★★★★☆
South of the Border, West of the Sun – Haruki Murakami*
“Na een decennium zwerven heeft Hajime geluk gevonden met zijn liefhebbende vrouw en twee dochters, en succes met het runnen van een jazzbar. Dan verschijnt Shimamoto weer. Ze is mooi, intens, gehuld in mysterie. Hajime wordt in het verleden gekatapulteerd en brengt alles wat hij heeft in het heden in gevaar. “
Een prachtig verhaal over liefde en verlangen dat op geen enkel moment verandert in een cliché.
★★★☆☆
Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage – Haruki Murakami*
“Verlangen – naar vriendschap, liefde, een verloren jeugd: het is ondertussen een klassiek thema in het universum van Haruki Murakami, hier voortreffend verbeeld in zijn melancholieke, kleurloze hoofdpersoon.”
Hoewel het een boek met interessante personages is en je wilt blijven lezen tot de clou, is dit zeker niet mijn favoriete boek van Murakami.
★★★☆☆
“Puttend uit de rijke ervaring van zijn eigen leven, herbeleeft Paulo Coelho de dromen van een generatie die verlangde naar vrede en de gevestigde sociale orde uitdaagde.”
Een verhaal over de zoektocht naar jezelf, vol avonturen en interessante personages. Leest heerlijk weg.
★★☆☆☆
“Donker Woud is een prikkelende roman vol humor, die gaat over metamorfose en zelfverwezenlijking – over het oneindige zien voorbij al het zichtbare.”
Twee parallelle verhalen, ieder mooi op hun eigen manier, maar toch vond ik het lastig om écht in het verhaal te komen en met de personages mee te voelen.
Links met een * zijn affiliate links. Voor jou kost het product via deze link niets extra en ik krijg een kleine commissie.