Zelf kaarsen maken: hoe doe je dat & wat heb je nodig? 🕯️

Zelf kaarsen maken is een leuke hobby én een stuk eenvoudiger dan je misschien denkt. Met de juiste benodigdheden maak je zelf geurkaarsen in een door jou gekozen geur, kleur en vorm. Als je liever makkelijker begint, zijn er allerlei starterspakketten om zelf kaarsen te maken op de markt, waarbij je alle benodigdheden in één keer in huis hebt. Of je nou voor makkelijke of voor volledig gepersonaliseerde kaarsen kiest, in dit artikel vind je alles wat je nodig hebt: van diverse starterspakketten tot toffe mallen en uitgebreide instructies om zelf thuis kaarsen te maken.

Zelf kaarsen maken voor beginners met een starterspakket

Nog nooit eerder kaarsen gemaakt en wil je makkelijk beginnen? Dan is een starterspakket een goede keuze. In een starterspakket vind je alle benodigdheden voor het maken van kaarsen met bijbehorende instructies, waardoor je makkelijk van start gaat. Het nadeel hiervan is dat je niet zelf bepaalt welke soort was, geuren en kleuren je gebruikt. Als je dit volledig zelf wilt bepalen, vind je in verderop welke losse benodigdheden je precies nodig hebt.

  • 30-delig kaarsen maken starterspakket* met sojawas, 8 metalen potjes, 4 kleurstoffen, 4 oliën (vanille, lavendel, roos en citroen), kaarsenlonten, 56 plakkertjes, 2 lonthouders, 1 roerlepel, 1 smeltpan en 1 thermometer
  • Doe-het-zelf geurkaarsen pakket* met natuurlijke bijenwas, 8 blikjes, 8 kleurstofblokjes, 4 oliën (vanille, lavendel, roos en citroen), 50 lonten, 56 plakkertjes, 2 lonthouders, 1 roerlepel en 1 smeltpan
  • Set om zelf geurkaarsen te maken* met sojawas, 4 blikjes, 6 kleuren, 6 oliën (lavendel, vanille, roos, tropisch fruit, kersenbloesem en jasmijn), 50 lonten, plakkertjes, 2 lonthouders, 1 roerlepel en 1 gietpannetje
  • DIY set om kaarsen te maken* met bijenwas, 4 blikjes en 10 glazen, 2 kleuren, 2 geurstoffen (citroen en vanille), 70 lonten, 56 plakkertjes, 2 lonthouders, 1 roerlepel en 1 smeltpan
  • Startersset voor stijlvolle & duurzame kaarsen* met koolzaadwas, 2 amberglas potjes met deksel, 4 oliën (kaneel, sinaasappel, eucalyptus, lavendel), 2 katoenen lonten, 2 beschrijfbare labels en 2 lonthouders

Dit heb je nodig om zelf kaarsen te maken

Een starterspakket is een makkelijke manier om te beginnen als je nog nooit kaarsen gemaakt hebt, maar het is natuurlijk leuker om zelf alle ingrediënten te kiezen. Bijvoorbeeld: duurzame koolzaadwas, etherische olie in je favoriete geur en een mal met een toffe vorm. Om zelf kaarsen te maken heb je de volgende dingen nodig.

Kaarsenwas

De was is een van de belangrijkste ingrediënten om kaarsen te maken. Je kunt restjes opsparen van kaarsen die al opgebrand zijn, maar om de kleur en geur echt goed te bepalen, heb je pastilles van was nodig. Er zijn verschillende soorten natuurlijke was: bijenwas, koolzaadwas en sojawas. Kies altijd voor een natuurlijke soort, omdat hier geen paraffine met schadelijke effecten in zit. Koolzaadwas is de meest duurzame keuze. Deze was is veganistisch en wordt dichter bij huis geproduceerd dan sojawas.

Potje of siliconen mal voor de vorm

Tijdens het maken van je eigen kaars giet je de gesmolten was in een mal of potje. Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld een glazen potje waar eerder een andere kaars of voedsel in zat, maar kunt ook een siliconen mal kopen. Siliconen mallen voor kaarsen zijn er in allerlei leuke vormen, waardoor je kaars zelf ook een toffe vorm krijgt.

Geur toevoegen met etherische olie

Wil je dat je kaarsen lekker ruiken? Dan voeg je geur toe aan de gesmolten was. De makkelijkste manier om dit te doen is door een aantal druppels etherische olie – ook wel geurolie genoemd – toe te voegen.

Kleur toevoegen met kleurchips

Voor een gekleurde kaars heb je kleurstof nodig, bijvoorbeeld in de vorm van poeder, kleurolie of kleurchips. Net als een geur toevoegen is ook kleur toevoegen niet essentieel, maar zorgt het wel voor een beter resultaat.

Kaarsenlonten met lonthouder

Uiteraard heb je alleen iets aan je zelfgemaakte kaarsen als je een lont toevoegt. Er zijn lonten op rol verkrijgbaar, waarbij vaak kaarspitjes meegeleverd worden. Een andere optie is om een set lonten met een vaste lengte te kopen met reeds gemonteerde kaarspitjes. Daarnaast zijn lonthouders handig, omdat ze de lonten op hun plek houden tijdens het gieten van de was. Ook handig om te hebben: ronde stickers die de kaarsenlonten op hun plek houden.

Een smeltpan om de was in de smelten met thermometer

Je smelt de was au bain-marie, wat betekent dat je water in een pan kookt en de was in een kom of smeltpan smelt. Het is hierbij de bedoeling dat de smeltpan niet in direct contact komt met de warmtebron. Het is handig om voor een schenkkan te kiezen, zodat je de gesmolten was makkelijker in de mal giet. Naast een smeltpan is ook een thermometer handig om te hebben om de temperatuur van de was te bepalen.

Kaarsen maken in 6 eenvoudige stappen

Zelf een kaars maken klinkt moeilijker dan het is. Met onderstaande stappen maak je in een mum van tijd zelf de prachtigste kaarsen thuis.

Stap 1: kaarsenwas smelten

De eerste stap bij het kaarsen maken is het smelten van de was. Dit doe je au bain-marie: je brengt een pan water aan de kook en smelt de was in een smeltpan of kom, zonder dat deze in direct contact staat met de warmtebron. 

Stap 2: kaarsenlont in de siliconen mal plaatsen

Terwijl je wacht tot het was gesmolten is, plaats je alvast de kaarsenlont in de mal of in het potje. Dit doe je door een dubbelzijdig plakkertje op de bodem te plakken en vervolgens het voetje van de lont hierop te bevestigen. Gebruik de kaarsenhouder om ervoor te zorgen dat de lont in het midden blijft als je straks de vloeibare was in het potje/de mal giet.

Stap 3: kleurstof aan kaarsenwas toevoegen

Als de was (zo goed als) gesmolten is, voeg je het poeder, de olie of de chips voor kleur toe. Hierbij volg je de instructies op – vaak is er namelijk niet veel kleurstof nodig voor een mooi effect. Let op: in de gesmolten was kan de kleur er heel anders uitzien dan in de gedroogde kaars.

Stap 4: geurstof aan kaarsenwas toevoegen

Nadat je de kleurstof hebt toegevoegd en de was volledig gesmolten is, haal je deze van het vuur. Met de thermometer bepaal je de temperatuur en wanneer deze rond de 60-65 graden is, voeg je de geurstof toe. Enkele druppels etherische olie geven een fijne geur voor één kaars. Hoe meer druppels je toevoegt, hoe sterker de geur.

Stap 5: kaarsenwas in de mal/het potje gieten

Als de gesmolten was is afgekoeld naar een temperatuur van ongeveer 50-55 graden giet je de kaarsenwas in de mal of in het potje. Zorg ervoor dat de mal op een handige plek staat, zodat je deze na het gieten niet meer hoeft te verplaatsen. Giet voorzichtig en zorg ervoor dat de kaarsenhouder de lont op zijn plek houdt. Vul de vorm met zoveel mogelijk was en bewaar nog een restje in de schenkkan. Dit heb je later nog nodig.

Stap 6: wachten tot de kaarsenwas droog is

Het duurt enkele uren voordat je kaars volledig is uitgehard. In die tijd kom je niet aan de mal. Na een uur of twee is de kaars grotendeels hard en zie je waarschijnlijk een klein dal rondom de lont. Gebruik de overgebleven was, smelt deze opnieuw en voeg deze toe rondom de lont. Zo heb je een perfect gevormde kaars zonder dal. Wacht in totaal vier uur voordat je de kaars brandt.

Vond je het leuk om dit stukje over zelf kaarsen maken te lezen? Klik dan op het hartje hieronder ♥️. Een reactie achterlaten is natuurlijk ook lief.

Meer creatieve stukjes die je misschien leuk vindt:

Links met een * zijn affiliate links. Voor jou kost het product via deze link niets extra en ik krijg een kleine commissie.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

2 reacties

  1. Eigenlijk best leuk hé, zo kaarsen zelf maken! Ik deed het ooit eens met m’n nichtje en volgde zelfs eens een workshop, maar voorlopig heb ik nog geen spullen aangekocht om het zelf te maken. Misschien eens deze winter! Voorlopig nog kaarsen genoeg om eerst op te branden, haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *