Weekdagboekje 66 ☾ dagje in Valença (Portugal) en Paasweekend

Hallo en fijne zondag! Ook deze week heb ik weer een goed gevuld weekdagboekje, voornamelijk met foto’s van een spontane dagtrip naar Valença, Portugal (niet te verwarren met Valencia, Spanje). Het was mijn eerste keer in Portugal en dat was hoog tijd, gezien ik al bijna 2,5 jaar vlakbij van de Portugese grens woon. Daarnaast was het mijn eerste week thuis na drie weken weg (waarvan twee in Nederland en één vakantie in Madrid) en dat was fijn.

Hoewel de ochtenden en avonden nog koel zijn, wordt het overdag inmiddels twintig graden en dat is heerlijk. Bijna iedere dag was ik na werk buiten te vinden: een rondje wandelen met mijn vriend, in mijn eentje over het eiland slenteren of lekker lezen met de zon in mijn gezicht.

Op maandag en dinsdag werkte ik aan verschillende teksten, onder andere over koffie, treinreizen en e-bikes. Bij een andere opdrachtgever begon ik aan een nieuw project. Je weet wel, die beginfase waarin je nog niet zo goed weet wat je moet doen, steeds mensen een berichtje moet sturen en probeert om alle informatie te verwerken en structuur in je taken te brengen. Gelukkig schreef ik op vrijdagochtend de eerste teksten voor het project, dat voelde als vooruitgang.

Na een paar uur werk was het tijd voor een klein avontuur: mijn eerste keer in Portugal! We gingen samen met de ouders van mijn vriend naar Valença, een stadje binnen een fortificatie die oorspronkelijk uit de twaalfde eeuw stamt.

In Portugal lunchen ze eerder dan in Spanje, maar met het uur tijdsverschil konden we om precies dezelfde tijd eten als gewend. We stapten het eerste het beste restaurant binnen en als vegetariër is dat toch altijd jammer. Ik at een bord patat met een salade ernaast (niks mis mee uiteraard, al viel de grote hoeveelheid vette friet minder goed), gelukkig gevolgd door een grote chocolademousse. Tijdens de lunch leerden we de prachtige Portugese benaming voor vriendin (in romantische zin): minha namorada

Na de lunch wandelden we door het schattige centrum van Valença. De kleine straatjes zijn gevuld met terrassen en winkeltjes, waar vooral linnengoed en kleding te koop is. Vanaf de fortificatie hadden we een prachtig uitzicht op de Miño (of Minho in het Portugees), de rivier die Spanje en Portugal scheidt. 

Fun fact: in het verleden gingen veel Spanjaarden die in de buurt van de grens woonden naar Portugal om handdoeken en linnengoed te kopen, omdat de prijs veel lager was in Portugal. Tegenwoordig is dat verschil een stuk minder groot, maar toch worden er ontzettend veel handdoeken, dekens en dekbedovertrekken verkocht. Hierboven zie je een voorbeeld van zo’n winkeltje: toalhas a kilo, handdoeken per kilo. Je betaalt dus voor het gewicht handdoeken dat je koopt.

Zaterdagochtend was voor huishoudelijke taken zoals wasjes draaien en schoonmaken en deden we een vervroegd Paasontbijt met pannenkoeken, aardbeien en versgeperste sinaasappelsap. ’s Middags genoot ik van het heerlijke weer. Ik nam mijn boek mee naar hetzelfde bankje als eerder deze week en las wederom een paar hoofdstukken in de zon. En voor vandaag (zondag) heb ik eigenlijk precies hetzelfde plan: genieten van het weer met een wandeling of met een boek in de zon. 

Overzichtje

  • De afgelopen week in vijf emoji: 🌼📚🇵🇹🐰🥚
  • Favoriete moment: slenteren door de straatjes van Valença
  • Stom moment: last minute plannen die mijn planning door de war gooien (maar het gelukkig wel waard zijn ☝🏻)
  • Het weer: ergens tussen 7 en 24 graden met zon
  • Ik las verder in Beautiful World, Where Are You – Sally Rooney*
  • Ik keek Ons (ben nog steeds boos over het einde)

Vond je het leuk om dit dagboekje te lezen? Klik dan op het hartje hieronder ♥️. Een reactie achterlaten is natuurlijk ook lief.

Links met een * zijn affiliate links. Voor jou kost het product via deze link niets extra en ik krijg een kleine commissie.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

6 reacties

 1. Leuk uitstapje weer precies ^^ Grappig van die handdoeken en het bedlinnen, dat is inderdaad een leuk feitje!
  En zalig, 24 graden! Ik kijk er ook reikhalzend naar uit.

 2. Och, wat heerlijk zeg! Doe mij ook die zon maar (weer).

 3. Wat een leuke week heb je gehad! Heerlijk dat je zo de grens over kan naar Portugal, lijkt me zo’n heerlijk vakantiegevoel dat je dan hebt. En zooo lekker alvast het zonnetje, hij komt ook snel naar NL zag ik op de voorspelling 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *