Notion template: budget tracker (inkomsten en uitgaven per maand bijhouden) 🐖

Het is inmiddels wel bekend dat ik gek op Notion ben en ook voor het bijhouden van mijn inkomsten en uitgaven maak ik hier gebruik van. Iedere maand houd ik dit getailleerd bij, zodat ik weet waar mijn geld naartoe gaat én inzicht heb in waar ik eventueel kan besparen. Wil je ook op eenvoudige wijze je inkomsten en uitgaven bijhouden? Dat doe je met dit makkelijk te gebruiken Notion budget tracker template. Je kunt de template gratis downloaden en dupliceren!

Wat is Notion?

Notion is een software programma dat je gratis downloadt als app voor je computer of mobiele telefoon, maar ook kunt gebruiken in je webbrowser. Je gebruikt de software om digitaal te denken, schrijven en plannen. Het is een veelzijdig programma waarin je onder andere databases maakt, to-do’s voor je werk of studie bijhoudt, een kalender hebt en (werk)projecten trackt. En dat kan allemaal door elkaar op dezelfde pagina. Ik vind Notion super handig, omdat je alles perfect aan je eigen behoeften kunt aanpassen. Het is aan het begin even wennen, maar zeker de moeite waard. En met de talloze gratis templates (waaronder mijn Notion templateswink wink) ga je direct aan de slag.

Mijn Notion template: budget tracker voor inkomsten en uitgaven

Ik maakte een Notion budget tracker waarin ik mijn inkomsten en uitgaven bijhoudt in handige categorieën. Zo zie ik iedere maand wat ik in totaal per categorie uitgeef en waar dat geld per categorie precies naartoe ging. In de template heb ik zoveel mogelijk categorieën toegevoegd – zodat het voor iedereen bruikbaar is – maar je kunt uiteraard gewoon categorieën toevoegen of verwijderen.

Dit gratis Notion template om je budget te tracken is eenvoudig te gebruiken en aan te passen: je voegt alles handmatig in. Idealiter wil ik een spreadsheet hebben waarin ik alleen de uitgaven en inkomsten invul en de rest automatisch gaat, maar goed, dat in elkaar zetten is een hele klus waar ik nog geen tijd voor heb gemaakt 😉 Dus voor nu blijft het bij mijn geliefde Notion budget tracker template.

(Fictieve bedragen: dit zijn niet mijn daadwerkelijke inkomsten en uitgaven.)

Dit is hoe mijn budget tracker eruit ziet: 

  • Maandelijks overzicht: voor iedere maand heb ik een overzicht met categorieën. Hierin zie ik per categorie het totale bedrag dat ik verdiende, uitgaf of spaarde. Onder de streep – waar je “SUM” ziet staan – zie je hoeveel geld je overhoudt (of juist teveel hebt uitgegeven). In dit fictieve geval zie je een 0, omdat er evenveel binnenkwam als uitging.
  • Categorie pagina’s: iedere categorie heeft een eigen pagina, waarop ik de exacte bedragen invul. Bij inkomsten kunnen dit bijvoorbeeld meerdere inkomstenbronnen zijn, terwijl je bij vaste lasten precies aangeeft wat je uitgeeft qua huur, elektriciteit of gemeentelijke belastingen.
  • Archief: dit is de plek waar ik oude betalingen trackers ‘bewaar’. Als de maand voorbij is en alle bedragen zijn ingevuld, sleep ik de budget tracker naar het archief. Zo staat de tracker niet meer in het zicht, maar kan ik deze altijd nog eens inzien.

Ik leg je per onderdeel uit hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.

(Fictieve bedragen: dit zijn niet mijn daadwerkelijke inkomsten en uitgaven.)

Inkomsten en uitgaven tracken

Hierboven zie je hoe een specifieke categoriepagina eruitziet, in dit geval de categorie “vaste lasten”. Ik heb een opsomming gemaakt van alle vaste lasten: huur, gas, water, licht en bankkosten. Met de handige knop ‘voeg vaste uitgave toe’ voeg je een extra punt toe. Uiteraard past je punten die niet van toepassing zijn aan, bijvoorbeeld ‘hypotheek’ in plaats van ‘huur’. Vul het totale bedrag in de daarvoor bedoelde cel in. 

Let op: zet altijd een minteken voor het bedrag als het om een uitgave gaat. Dit is nodig zodat je uitgaven automatisch van je inkomsten afgetrokken worden. Hetzelfde geldt voor bedragen die je spaart of belegt, ook hier zet je een minteken voor.

Notion budget tracker overzicht

Als je de gegevens op de categoriepagina’s – inclusief het totaalbedrag – keurig hebt ingevuld, hoef je niets meer te doen op de overzichtspagina. Hier zie je de plus- en minbedragen per categorie automatisch en ook onder de streep (SUM) zie je automatisch wat er overblijft of wat je tekort komt.

En dat is hoe ik mijn inkomsten en uitgaven bijhoudt in Notion! Samen met mijn vriend heb ik een gezamenlijke pagina waarop we bijhouden wie welke boodschappen of vaste lasten betaald en mijn deel daarvan zet ik in mijn persoonlijke budget tracker. Zoals ik al zei, ooit wil ik een handige spreadsheet die veel automatischer werkt (en drie keer raden wie er nu helemaal zin heeft om dat te maken), maar voor nu is dit een prima oplossing.

Vond je het leuk om te zien hoe ik mijn inkomsten en uitgaven bijhoud en om de gratis Notion template: budget tracker te downloaden? Klik dan op het hartje hieronder ♥️. Een reactie achterlaten is natuurlijk ook lief.

 

Andere gratis Notion templates die ik maakte:

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

4 reacties

  1. Ik vind Notion echt een super programma, maar ben er nog niet zo handig in. Daarom heel fijn dat je deze templates deelt, dank je!

  2. Ziet er veel gezelliger uit dan mijn saaie Excel. Leuk gemaakt! Het werkt wel om inzicht in mijn inkomsten en uitgaven te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *