Mijn doelen voor 2023 🌟 (+ journal prompts om doelen te stellen)

Hoewel het altijd kan, blijft het begin van het jaar toch een mooi moment om te reflecteren en om nieuwe doelen te stellen voor de aankomende twaalf maanden. Ik begon met reflecteren op het afgelopen jaar, de doelen die ik stelde en hoe het daarmee is in mijn terugblik op 2022. Zoals je daar al kon lezen, behaalde ik twee doelen van 2022 met vlag en wimpel, waren twee doelen deels geslaagd en was er één doel waar het helaas weinig van terecht kwam. Ik richtte mij op vijf overkoepelende thema’s, waarvan erΒ  dit jaar vier hetzelfde zijn, maar uiteraard wel met een (deels) nieuwe invulling.

🌟 Freelance projecten

‘Freelance projecten’ blijft ook dit jaar een belangrijk thema – het is tenslotte mijn werk. Net als vorig jaar is mijn doel om in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien, om verder te werken aan een aantal creatieve projecten (waaronder mijn blog) en om voor twee nieuwe opdrachtgevers aan de slag te gaan. Voor mezelf heb ik hier wat cijfertjes aan gehangen, bijvoorbeeld concrete doelen qua inkomen of bezoekersaantallen, maar die houd ik voor mezelf.

🌟 Meer bewegen

Wederom een thema dat ook vorig jaar al in mijn lijstje stond, maar waar toen helaas weinig van terecht kwam. Toen schreef ik als doel dat ik me aan het eind van het jaar sterker en leniger wilde voelen en dat blijft zo voor 2023. Hoe ik dat precies wil doen? Ik heb een paar weken geleden pilates ‘ontdekt’ en mijn plan is om dat ten minste twee keer per week te doen. Andere vormen van sporten mogen ook als ik daar op een dag toevallig zin in heb en ik wil veel blijven wandelen in de buitenlucht.

🌟 Plezier hebben

Het nieuwe thema dit jaar is ‘plezier hebben’. Dit klinkt misschien als een wat vreemd doel en het is ook niet zozeer een doel, maar meer een thema wat ik belangrijk vind. Hiermee bedoel ik vooral dat ik tijd vrij wil maken om dingen te doen ik leuk vind: hobby’s, sociale activiteiten en avonturen. Concreet wil ik iedere maand een nieuwe plek bezoeken (in totaal 12 in 2023) en (bijna) iedere dag ten minste een paar pagina’s lezen. Verder schreef ik op “sociaal leven = prioriteit”, oftewel: ik wil tijd vrij maken om leuke dingen te doen met leuke mensen. Maar dat is geen ‘doel’ waar ik een cijfertje aan wil hangen.

🌟 Meer routine

In mijn terugblik op het afgelopen jaar gaf ik al aan dat ik definitief meer routine in mijn leven had dan aan het begin van het jaar, maar dat er nog ruimte voor verbetering is. Ik wil werken met tijdblokken, waarbij ik bepaalde taken op een vast moment doe. Bijvoorbeeld: op maandag- en dinsdagochtend werk ik voor opdrachtgever X, op donderdagochtend voor opdrachtgever Y, op woensdagmiddag werk ik aan project Z en op dag X en Y doe ik ’s middags altijd pilates. Goed, daar moet ik dus nog invulling aan geven, maar ik denk dat dit een fijne manier van structuur aanbrengen is. Hetzelfde geldt voor gewoontes die ik graag wil hebben (bijvoorbeeld dagelijks lezen) – er een vast moment van maken, zodat het automatisch gaat in plaats van vergeten wordt.

🌟 Spaans verbeteren

Een van de thema’s waar ik met vlag en wimpel voor slaagde in 2022 was mijn Spaans verbeteren. Toch blijft dit een aandachtspunt voor 2023 en is mijn concrete doel om een C1-niveau te halen. Dat lijkt nog wat ver weg, maar ik hoop dat het met veel spreken en later in het jaar met lessen toch dat punt bereikt. Vorig jaar was mijn doel ook ambitieus (B1 Γ©n B2 halen) en lukte dat, dus waarom zou het niet lukken in 2023?

15 journal prompts om doelen te stellen voor 2023

Wil je zelf ook doelen stellen voor het nieuwe jaar? Hieronder deel ik een aantal vragen en hulpmiddelen die je helpen om doelen voor 2023 te stellen (zoals ik hierboven deed) en om leuke plannen voor het jaar te maken. Als je nog niet gereflecteerd hebt op 2022 doe je dat met de journal prompts onderaan dit artikel.Β 

 1. Hoe wil je je voelen in 2023?
 2. Wat wil je in 2023 anders doen dan je het afgelopen jaar deed?
 3. Welke gewoonte zou aan het eind van het jaar een positieve impact op je leven hebben als je er nu mee begon?
 4. Hoe kun je beter voor jezelf zorgen in 2023?
 5. Waar kijk je naar uit in 2023?
 6. Welke leuke activiteiten wil je ondernemen in 2023?
 7. Welke nieuwe plekken wil je graag bezoeken in 2023?
 8. Welke nieuwe vaardigheden zou je willen leren in 2023?
 9. Met welke mensen wil je tijd door brengen in 2023?
 10. Kies een woord voor 2023 dat je ambities voor het jaar mooi samenvat
 11. Wat is het meest belangrijke thema van je leven waar je je in 2023 op wilt richten?
 12. Hoe wil je jezelf veranderen met betrekking tot dit thema?
 13. Kies 3-5 overkoepelende thema’s of doelen voor 2023
 14. Noteer per thema welke concrete stappen je moet zetten om je doel te bereiken
 15. Noteer kleinere, meetbare doelen per thema (niet: vaker sporten, wel: 2x per week naar de sportschool)

Ik houd je maandelijks op de hoogte in de ‘Journal met mij‘-serie: ik laat mijn bullet journal setup voor de maand zien, blik terug op de afgelopen maand en stel een aantal doelen voor de aankomende maand. De eerste editie (voor januari 2023) komt binnenkort online!

Vond je het leuk om mijn doelen voor 2023 te lezen? Klik dan op het hartje hieronder β™₯️. Een reactie achterlaten is natuurlijk ook lief.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *