2.5 jaar in Galicië, Spanje

Ik zou best kunnen doen alsof dit stukje precies op het moment waarop ik 2,5 jaar in Spanje ben online komt, maar eerlijk gezegd ben ik twee weken te laat én bestaat dit stukje alleen maar omdat ik het tweejarige jubileum vergeten was. Anyway, het is nog steeds de juiste maand en ik vind het leuk om terug te blikken, dus waarom niet? Toen ik één jaar in Spanje was vierde ik dat met een uitstapje en nu ‘vier’ ik 2,5 jaar met een terugblik.

🛫 Verhuizing midden in de pandemie

Hoewel ik het vooral over de afgelopen anderhalf jaar ga hebben, voelt het toch alsof ik in ieder geval even over het eerste jaar moet hebben. (Misschien ben je wel nieuw hier en heb je geen idee wat ik in Spanje te zoeken heb.) Ik verhuisde in november 2020 – midden in de pandemie – naar Galicië, waar mijn vriend vandaan komt. Het eerste jaar brachten we voor een groot deel bij zijn familie door en bestond uit mezelf basis Spaans leren, beginnen te werken als freelance tekstschrijver en onze weg vinden in Galicië. In dat eerste jaar lukte dat aardig en tegen het einde woonden we in ons huidige appartement in Pontevedra.

🧳 Een reisje naar Madrid

Het eerste jaar in Spanje bracht ik in Galicië door en bezochten we geen andere delen van het land, wat voornamelijk door de pandemie kwam. In december 2021 kwam daar verandering in: we brachten een aantal dagen in Madrid door. Het was fijn om ergens anders te zijn en een paar dagen vrij te zijn van werk. We waren pas een paar dagen thuis toen ik naar Nederland vertrok om de feestdagen daar door te brengen en voor ik het wist, was het opeens 2022.

🎓 Beginnen met Spaanse lessen

In januari deed ik een taaltoets, zodat ik vanaf februari Spaans lessen aan de universiteit kon volgen. De lessen waren online door corona en dat kwam me eigenlijk niet slecht uit. Ik kon meedoen vanuit mijn eigen woonkamer, maar ook als ik bijvoorbeeld op bezoek ging bij mijn ouders in Nederland. Ik deed in de eerste helft van 2022 een cursus op B1-niveau en na de zomer een cursus op B2-niveau. Ik heb het gevoel dat een B2-niveau een fijne basis van de taal biedt en ik vrij veel begrijp, maar toch is het nog ver van vloeiend. 

🙌🏻 Vrienden maken in een nieuw land

Vrienden maken in een nieuw land is lastig – want: waar begin je als je de taal niet goed spreekt en simpelweg geen mensen kent? In de lente van 2022 had ik het gevoel gewend te zijn aan mijn nieuwe thuis en had ik ruimte in mijn hoofd om me bezig te houden met nieuwe mensen ontmoeten. Zo ontmoette ik nieuwe mensen via een Facebook-groep, ging ik op friend-dates via Bumble BFF en ontmoette ik mensen via via door activiteiten te organiseren of bezoeken. Zo ontmoette ik iemand die mij over het taalcafé vertelde, waar ik na de zomer naartoe ging en daar ontmoette ik veel nieuwe mensen. De tussenstand na een jaar proberen: ik heb een klein aantal vrienden die ik regelmatig zie en een groter netwerk met bekenden die ik regelmatig spreek (bijvoorbeeld in het taalcafé), maar die ik (nog) geen vrienden zou noemen.

🌴 Uitstapjes in de omgeving

In de lente en zomer van 2022 was het bijna altijd mooi weer en dat vroeg om veel uitstapjes in de omgeving. Zo ging ik bijvoorbeeld een dagje naar Santiago de Compostela (nadat ik een week zielig geïsoleerd binnen had gezeten met corona) en ging ik voor het eerst naar een Spaanse bruiloft in het kustplaatsje waar mijn vriend vandaan komt. Er kwam een vriendin uit Nederland op bezoek met wie ik onder andere naar Santiago en Combarro ging en mijn ouders kwamen vakantie vieren. We bezochten allerlei plekken, waaronder de adembenemende Cíes-eilanden.

🎤 Twee van mijn favoriete bands live zien

Met het einde van de pandemie in zicht was er weer veel meer mogelijk, waaronder concerten. Ik had concertkaartjes voor twee van mijn favoriete bands, waarvan ik de kaartjes voor één concert al voor de pandemie had gekocht. Ik timede een bezoekje aan Nederland zo dat ik een cursus storyweaving in Antwerpen kon volgen én Chef’Special live kon zien. Dat was echt een hoogtepunt en voelde alsof het leven eindelijk weer een beetje normaal was na twee jaar corona. In de zomer had ik kaartjes voor een van mijn favoriete bands aller tijden: ik zag Imagine Dragons live op Monte do Gozo. Misschien was dat wel het hoogtepunt van heel 2022! 

🌞 Genieten van mijn eerste zomer in Pontevedra

We verhuisden in de herfst naar Pontevedra en dus was de zomer van 2022 mijn eerste zomer in de stad. Het weer was heerlijk (soms te warm) en er leek geen einde te komen aan de activiteiten die (gratis) werden aangeboden. We gingen naar het Surfing the Lérez festival en een jazz & blues festival, keken Parasite in de openluchtbioscoop en genoten van de Festas da Peregrina (de zomerfeesten in de stad). Uiteraard was er ook veel tijd voor lange wandelingen en drankjes op het terras op warme zomeravonden.

🌊 Zomerdates met mezelf

Een andere ’traditie’ van de zomer was om af en toe op date te gaan met mezelf. Ik koos plekken in de omgeving uit waar ik met het openbaar vervoer kon komen, bijvoorbeeld om een dag te gaan wandelen in de natuur. Ik bezocht onder andere “de beste bank ter wereld” en het eiland La Toja. Ik vind het heerlijk om af en toe dingen alleen te doen, dus ook deze zomer ben ik van plan om af en toe op date te gaan met mezelf.

🦜 Lokale tradities (voor het eerst) meemaken

Omdat het mijn eerste jaar in Pontevedra was, was het ook mijn eerste keer om veel lokale tradities mee te maken. Zo ging ik voor het eerst naar de crematie van papegaai Ravachol (en ook voor de tweede keer), maakte ik de optochten tijdens Semana Santa (Pasen) mee en bezocht ik voor het eerst het middeleeuwse feest Feira Franca. Ik vind het vooral heel interessant om te zien hoe anders dat soort feestdagen en activiteiten zijn dan in Nederland. 

🌷 Terug naar Nederland

De zomer werd langzaam herfst, al was daar afgezien van de langzaam verkleurende blaadjes weinig van te merken aan het begin. Het bleef prachtig weer tot oktober en tot ik vertrok voor een bezoekje aan Nederland. In de twee en een half jaar dat ik in Spanje woon, ben ik inmiddels een aantal keren terug geweest om familie en vrienden te zien – zo ook in oktober. Het volgende bezoekje was afgelopen maart, onder andere met een leuke dag in Leer. Het voelt gek om het in mijn stukje over 2,5 in Galicië te hebben over Nederland, maar dat is – logischerwijs – ook een deel van wonen in het buitenland.

🦎 Een paar dagen in Barcelona

Na mijn herfst-bezoekje in Nederland stond er nog iets leuks op de planning: een aantal dagen in Barcelona. Ik bezocht een vriend die ik van mijn Erasmus semester in Engeland kende en die ik al zes jaar niet had gezien. Het werden een aantal gezellige en goed gevulde dagen en het was precies de vakantie die ik nodig had. 

☔️ Heel veel regen

Na het zonnige Barcelona kwam ik terug in Galicië en daar regende het. Serieus, gevoelsmatig heeft het drie maanden non-stop geregend. En natuurlijk was dat niet non-stop, want er waren hier en daar wat droge en zonnige dagen, maar het is drie maanden lang overwegend nat en grijs geweest. 

😴 Gebrek aan inspiratie

De grote hoeveelheid regen en het vele binnen zijn zorgde op het gebied van bloggen voor een dipje. Want waar moest ik in mijn weekdagboekjes over schrijven als ik de hele week binnen had zitten lezen en breien? En als ik geen enkele foto had gemaakt omdat alles er grijs en verdrietig uitzag? Ik gebruikte de tijd vooral om rustig aan te doen en te genieten van binnen-hobby’s, al moet ik zeggen dat ik bijna dagelijks fantaseerde over de lente die nog zover weg leek. Gelukkig kwam mijn bloginspiratie rond de kerstdagen weer terug en was hier na 9 weken stilte eindelijk weer iets te lezen.

🌺 Vroege lentekriebels

Toen het in februari eindelijk stopte met regenen, waren de lentekriebels al snel daar. Zo wandelde ik op 11 februari voor het eerst in 2023 zonder jas aan over het strand en dat maakte me ontzettend blij. Ook de week erna liep ik over het strand, maar dit keer om de zonsondergang op La Lanzada te bekijken. Hoewel de temperaturen ’s nachts nog tot het vriespunt zakten, was het overdag soms echt heerlijk weer. 

🧳 Nog een keer naar Madrid

Ook het lente-bezoekje aan Nederland (waar ik het hierboven al over had) combineerde ik met een vakantie. Dit keer ging ik een week naar Madrid met mijn vriend. Het weer was fantastisch en zeker na twee weken in Nederland voelde het op en top lente. We wandelden en aten veel, bekeken tentoonstellingen, slenterden door de stad en genoten van rust in het park. Ook dit was een heerlijke week vakantie!

🇵🇹 Voor het eerst in Portugal

Na het bezoekje aan Madrid was het april én was het officieel lente. Daar genoot ik (en geniet ik nog steeds) vooral van met mijn boek in het park, op het terras met vrienden of met een lange wandeling. Ook ging ik in april voor het eerst in Portugal (ook al woonde ik al die tijd vlak bij de grens): we gingen een dagje naar Valença. Een andere activiteit die ik voor het eerst (in lange tijd) deed, was kajakken. We hadden ons aangemeld voor een gratis activiteit en mochten een ochtendje ronddobberen (lees: intensief peddelen) op een meer.

🥔 Het gewone leven

Hoewel de focus in dit stukje vooral lag op de leuke, bijzondere en grote dingen uit de afgelopen anderhalf jaar, bestond het grootste gedeelte natuurlijk uit ‘het gewone leven’. Het gewone leven waarbij er dagen voorbij gaan waarop ik het appartement niet verlaat, waarop ik het grootste gedeelte van de dag teksten typ (of probeer om daaraan te beginnen), saaie huishoudelijke klusjes uitvoer of me als een rasechte bankaardappel op de bank bevind. Dat ‘gewone leven’ is minder spannend om uitgebreid te bespreken, maar ik vind het wel belangrijk om te benoemen dat dat het grootste gedeelte van de tijd de realiteit is. En dat er ook voldoende dagen waren waarop ik me gedemotiveerd/verdrietig/verveeld voelde waarover je nu toevallig niet gelezen hebt. Ik heb absoluut niets te klagen, maar wil ook niet dat deze highlight reel een vertekend beeld geeft.

En… op mijn daadwerkelijke 2,5-jarige jubileum in Galicië keek ik nietsvermoedend naar het Eurovisie Songfestival… Het schoot me pas een paar dagen later te binnen 😂.

Vond je het leuk om dit stukje te lezen? Klik dan op het hartje hieronder ♥️. Een reactie achterlaten is natuurlijk ook lief.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

12 reacties

 1. Wat leuk om te lezen! Ik volg je denk ik ongeveer een jaar, dus ik had wel wat gemist. Is het de bedoeling dat je/jullie daar blijven of willen jullie ooit weer ergens anders wonen?

  • Lastige vraag! Misschien wel tijdelijk ergens anders, maar het is (in ieder geval nu) niet de bedoeling om permanent ergens anders te gaan wonen. Maar goed – je weet maar nooit wat er op je pad komt 🙂

 2. Gefeliciteerd met je jubileum. Mooi overzicht! Leuk om te lezen hoeveel stappen je hebt gezet, met het niveau van de Spaans, vrienden maken, nieuwe tradities leren kennen.

 3. Leuk verslag en herkenbaar voor mij, die al 25 jaar in het buitenland woont. Heb jij nog een zakelijke pagina over je werk, of kun je daar iets meer over vertellen?

  • Hoi Johanna! Ik werk als freelance tekstschrijver, wat inhoud dat ik teksten voor bedrijven schrijf. Het gaat hierbij vooral om teksten voor websites die ik of voor marketingbureaus of direct voor klanten schrijf. De onderwerpen zijn heel uiteenlopend: van beschrijvingen van producten en diensten tot blogs over gezondheidszorg of technologie.

 4. Nog geen tijd gehad om alles helemaal te lezen, maar wilde wel alvast laten weten dat ik het zo leuk gedaan vind, je overzichtje! Met de tekeningen op de foto’s 🙂
  Hopelijk later dit weekend wat meer tijd om het ook eens goed te lezen.

 5. Zo’n leuke post om te lezen en nog gefeliciteerd met je jubileum! Je hebt echt veel dingen ondernomen! Mag ik vragen waar je je vriend dan hebt leren kennen? 🙂

 6. Heel leuk verslag en terugblik. Je mag best trots zijn op het feit dat je je plek daar aan het vinden bent. Als ik ooit naar een land emigreer dan is het ook Spanje of Groot-Brittanië, maar ik weet niet of ik daar altijd zou kunnen wonen. In Spanje wel denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *