Weekdagboekje 35 ☾ welkom in de middeleeuwen (Feira Franca)

Goedemorgen (of middag/avond, afhankelijk van wanneer je dit leest) en welkom in de middeleeuwen! Dat is namelijk waar ik je deze week mee naartoe neem: de Feira Franca, een middeleeuws feest wat ieder jaar plaatsvindt in Pontevedra. Voor mij was het de eerste keer dat ik het meemaakte en ik moet zeggen, ik was onder de indruk van de toewijding van de mensen hier. Daarover later meer, we gaan het eerst over de rest van de week hebben.

Van maandag tot en met vrijdag hield ik me bezig met mangohout, ik schreef namelijk over meubels gemaakt van dit materiaal. Op zich interessant, maar ook wat repetitief wanneer je over het tiende meubelstuk gemaakt van mangohout schrijft. Op vrijdag had ik ongewenste muzikale ondersteuning bij mijn werk. Er kwam eindelijk iemand om het gat in ons badkamerplafond te dichten en dat was een hele vrolijke man. Zo vrolijk dat hij de hele middag zong en floot in onze badkamer…

Op donderdagmiddag gingen we naar het museum, waar we al schandalig lang niet waren geweest als je bedenkt hoe dichtbij we wonen. We bekeken alleen de tijdelijke tentoonstellingen: eentje over prehistorische kunst, eentje over traditionele kleding in Galicië van honderd jaar geleden en eentje met de werken van de winnaars van een kunstprijs. Moet binnenkort nog maar eens terug om eindelijk de permanente collectie te bekijken.

Op zaterdag was het tijd voor het hoogtepunt van de week: de Feira Franca, een middeleeuws feest. Eerder in de week zag ik de voorbereidingen al in volle gang en werden de oude stadspoorten weer opnieuw opgebouwd (zie foto hierboven). Op zaterdag was het hele centrum binnen de stadsmuren omgetoverd tot een middeleeuwse stad met kraampjes en versieringen.

Ik ging ’s ochtends naar de supermarkt om een paar dingen te kopen en was vergeten dat er een optocht in de straat was en dus was het niet zo makkelijk om de straat over te steken. Het gebeurt niet iedere week dat je moet wachten tot de vuurspuwende draken voorbij gelopen zijn voordat je de winkel in kunt 😉

Op een van de pleinen in het centrum was een middeleeuwse kermis. Je ziet hierboven een carrousel met houten paardjes en klein reuzenrad volledig gemaakt van hout. Zo leuk! Ik heb het niet echt goed vastgelegd, maar er waren zo veel mensen in middeleeuwse kostuums. Ik denk dat ongeveer de helft van de mensen de moeite had genomen om zich te verkleden. Met name de verklede honden (ik heb er vier gezien!) en baby’s waren mega schattig. 

Er waren verschillende tenten en kraampjes waar je eten en drinken kon kopen. Daarnaast waren er een hoop tenten die gehuurd werden door groepen mensen voor een lunch. Volgens mij moest je je tent dan helemaal versieren met lappen stof en vlaggen en was je verplicht om in stijl (kleding plus servies) te lunchen met je groep. De tenten stonden door het hele centrum verspreid en het was leuk om te zien. Eigenlijk wilden we thuis koken, maar we konden de verleiding niet weerstaan, haha.

’s Middags wilden we naar het middeleeuwse toernooi gaan. We waren kwamen een kwartier voor begin bij de stierenvechtring aan, maar dat was blijkbaar te laat en het zat helemaal vol. Gelukkig was er nog een tweede toernooi en tot die tijd genoten we van het lekkere weer. Dit keer gingen we een uur van te voren en hadden we een perfecte zitplaats. De ring was verdeeld in vijf teams en wij waren blijkbaar supporters van de gele ridder. Hieronder een kleine samenvatting van het toernooi in video’s:

 1. Alle ridders werden voorgesteld en natuurlijk klapten we alleen voor onze eigen ridder. Hier komt de groene binnen – boehoe! 😉
 2. Het toernooi bestond uit verschillende opdrachten, waaronder het verzamelen van ringen en door een brandende poort gaan, zoals je in deze video ziet. Helaas was ons gele paard een beetje bang voor het vuur en wilde hij er liever omheen.
 3. Het toernooi eindigde met een zwaardgevecht. Onze ridder deed het niet slecht, maar overleed uiteindelijk wel. Toch jammer.

Het hele toernooi had een script, dus het was niet echt een competitie tussen de verschillende ridders, maar er zat een heel verhaal achter. Leuk om eens te zien, maar het was ook echt heel luid in de stierenvechtring. Alle mensen schreeuwden mega hard, de muziek stond luid en ik vond het nogal overweldigend. Ik was dus ook wel blij om weer in de 21ste eeuw thuis op de bank te zitten ’s avonds.

Overzichtje

  • De week in vijf emoji: 🖼️🎠🐉⚔️🐴
  • Favoriete moment: alle kostuums op de middeleeuwse markt bekijken (met name de baby’s en verklede honden)
  • Stom moment: de week was vrij niet-stom, het enige wat me te binnen schiet is plannen proberen te maken met mensen en dat dat dan heel moeizaam gaat en er uiteindelijk niets van terecht komt
  • Het weer: ergens tussen de 12 en 23 graden met zon en wolken
  • Ik las Norwegian Wood – Haruki Murakami* uit en begon in Either/Or – Elif Batuman*
  • Ik keek Memoirs of a Geisha (goede film) en Shrek (had ik nog nooit gezien)
  • Ik luisterde naar HOTEL ROOM – clide

Vond je het leuk om dit dagboekje te lezen? Klik dan op het hartje hieronder ♥️. Een reactie achterlaten is natuurlijk ook lief.

Links met een * zijn affiliate links. Voor jou kost het product via deze link niets extra en ik krijg een kleine commissie.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

6 reacties

 1. Altijd zo jammer als je met iemand iets wel plannen, maar het dan zo moeizaam gaat dat er niks van komt.
  Het Middeleeuwse festival lijkt me echt enorm bijzonder om mee te maken.

 2. Haha wow het was bij jullie gewoon frisser dan bij ons! Het wordt hier vandaag nog 31 graden, poeh.
  Maar leuk zo’n Middeleeuws festival 😀 Zo leuk al die tradities daar!
  En Shrek nog nooit gezien? Waah!

  • Ja, ik hoorde het al inderdaad, gek dat het in Nederland warmer is (al vind ik het niet erg dat het hier frisser is en regent). Ik houd niet zo van geanimeerde films, maar vond Shrek toch best leuk haha!

 3. Ik vroeg me al de hele week af wat er daar gaande was, toen ik je posts op Instagram zag. Wauw, wat knap dat men dat allemaal zo opbouwt en iedereen zo enthousiast opgaat in het verkleden! Lijkt me echt een leuke traditie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *