10 tips om je computer ‘op te ruimen’ en minder afgeleid te raken online #2022reset ✨

Ik vind technologie fantastisch. Ik bedoel, ik zit hier vanuit mijn woonkamer in Galicië te typen en theoretisch gezien kan iedereen op de wereld dat lezen. Praktisch gezien moet je natuurlijk wel Nederlands spreken, maar dat terzijde. Zonder mijn laptop zou ik niet kunnen werken en niet kunnen bloggen, dus ik ben erg dankbaar voor dit handige apparaat. Dat neemt echter niet weg dat ik soms verdwaal op het internet en er onnodig veel tijd doorbreng. Voor jezelf werken helpt daar zeker niet bij, want er is nul sociale druk om alleen werk-gerelateerde dingen te doen. Vandaar dat ik vandaag tien tips met je deel om je computer ‘op te ruimen’ en minder afgeleid te raken online. Een beetje voor jou, maar vooral ook voor mezelf.

Begin dit jaar gaf ik aan dat ik dingen in 2022 anders aan wil pakken. Het antwoord op één van de journal prompts die ik deelde – “wat was de grootste energievreter/verspiller van tijd in 2021?” – leverde in mijn geval een duidelijk antwoord op. Ik verspil teveel tijd op mijn computer of telefoon met nutteloze dingen opzoeken of lezen. In mijn doelen voor 2022 gaf ik aan dat ik meer routine in mijn leven wil en dat betekent ook minder afleiding. Eerder deelde ik al 11 tips om je schermtijd te verminderen en deze week gaan we het over de computer hebben.

1. Waar wil je je computer voor gebruiken?

First things first: waar wil je je computer voor gebruiken? Om je computer functioneel in te richten, is het belangrijk om duidelijk te hebben waar je dit apparaat voor wilt gebruiken. En vooral ook waarvoor je het apparaat niet wilt gebruiken. In mijn geval is mijn laptop vooral voor werken, bloggen en vanaf volgende week ook voor mijn online Spaans cursus. Af en toe iets lezen op sociale media mag best, maar met mate. Vooral tijdens het werken merk ik dat afleiding op de loer ligt en dus is het belangrijk om hier duidelijke grenzen op te stellen.

2. Ruim je bestanden op

Een eerste praktische stap is het opruimen van je bestanden. Ja, je hoort het goed: al je bestanden de juiste naam geven, in duidelijke mapjes stoppen en verwijderen wat je niet langer nodig hebt. Dit geldt voor alle documenten, waaronder ook foto’s en downloads op je computer. Mijn systeem voor foto’s is bijvoorbeeld als volgt: ik heb een mapje voor ieder jaar, met daarin mapjes voor iedere maand, met daarin alle foto’s van de maand. (Bijvoorbeeld “2022” met daarin “2022_01” met daarin losse foto’s.) Soms zit er zelfs nog een mapje in de maand, omdat ik tijdens een tripje veel foto’s maakte en die bij elkaar wil houden. Ik heb een zelfde soort systeem voor mijn werkbestanden en blogbestanden. Pin ook meteen de mapjes vast die je het meeste gebruikt, zodat je daar direct toegang tot hebt.

3. Maak een back-up

Het is me één keer tijdens mijn studie overkomen dat mijn laptop crashte en al mijn bestanden weg leken te zijn. Midden in de tentamenweek natuurlijk met twee essays die bijna af waren, maar die ik nog niet had ingeleverd. Om nog maar te zwijgen over alle foto’s die weg zouden zijn. Gelukkig konden alle bestanden op een cd gebrand worden en werkte mijn laptop weer met een nieuwe harde schijf en was er niets verloren. Sindsdien let ik er goed op om minstens twee keer per jaar een back-up te maken én bewaar ik de belangrijkste bestanden in Dropbox (automatisch gesynchroniseerd met mijn bestanden op de computer), zodat ik daar vanaf iedere locatie bij kan.

4. Verwijder programma’s

Na je bestanden, zijn de programma’s op je computer aan de beurt. Ga na welke programma’s je nog gebruikt en welke programma’s niet. Verwijder alle programma’s die je niet langer gebruikt en die dus alleen onnodige ruimte in beslag nemen. Zo maak je ruimte vrij op je computer en kun je de programma’s die je wél gebruikt makkelijker vinden.

5. Zorg voor een ‘schone’ desktop

Ik heb nergens zo’n hekel aan als een bureaublad met daarop drieduizend bestanden en volledige chaos. Mijn bureaublad is helemaal leeg op de prullenbak na en via de taakbalk kan ik snel bij alle programma’s die ik dagelijks (of in ieder geval regelmatig) gebruik. Ik vind het een heerlijk gevoel om naar mijn rustige achtergrond met bomen in herfstkleuren te kijken.

6. Gebruik bladwijzers

Bladwijzers zijn mijn beste vrienden op het internet. Ik heb allerlei verschillende mapjes met daarin de pagina’s die ik vaak bezoek. Zo heb ik een “blog” mapje met daarin links naar alle sites die ik gebruik om foto’s te bewerken, mijn blogstatistieken te zien of om bestanden te verkleinen. Met één klik ben ik precies waar ik moet zijn. Ik vind dit vooral handig voor websites zoals YouTube of Facebook. Het is makkelijk om afgeleid te raken op Facebook en daarom link ik direct naar de bloggroep op Facebook waar ik naartoe wil. Zo heb ik ook een directe link naar een afspeellijst met yogavideo’s, zodat ik niet in de verleiding kom om iets anders te kijken.

7. Installeer een adblocker

Ik denk dat de meeste mensen dit al hebben, maar mocht je een zeldzaam wezen zijn: installeer een adblocker. Het maakt je leven online zoveel beter.

8. Ontvolg accounts en stop abonnementen

Het ontvolgen van accounts op sociale media kan je helpen om een hoop tijd te besparen. Voegen echt alle accounts waar je op YouTube op geabonneerd bent iets toe aan je leven? En zijn alle nieuwsbrieven die je ontvangt relevant? Zeg je abonnement op wanneer iets weinig toevoegt aan je leven. Zo word je er niet steeds aan herinnerd en is de kans een stuk kleiner dat je er tijd aan besteedt.

9. Bepaal vaste e-mailmomenten

Het is makkelijk om het gevoel te hebben dat je iedere e-mail of of ieder appje direct moet beantwoorden. Dit haalt je iedere keer uit je concentratie en maakt het moeilijker om verder te gaan met een taak. Plan daarom vaste momenten in om je e-mails te checken en te beantwoorden. Bijvoorbeeld: als eerste ’s ochtends en als eerste na de lunch. Voordat je de computer uitzet controleer je of er nog dringende zaken zijn – zo ja, kun je nog een antwoord sturen voordat de computer uitgaat en zo nee, dan kan het tot morgenochtend wachten.

10. Kies één agenda/organisatiesysteem

Voor overzicht en rust is het belangrijk om één manier te hebben waarop je aantekeningen bewaart en afspraken opslaat. Voor de één is dat met een papieren agenda, terwijl een ander daar een digitale agenda voor gebruikt. Kies een manier die werkt voor jou en zorg ervoor dat je alles op die ene plek bewaart. Zelf gebruik ik Notion hiervoor. Ik vind dat misschien wel de handigste applicatie ooit, omdat je er to-do-lijsten en aantekeningen in kunt maken, maar ook bestanden en afbeeldingen kunt linken. Je kunt tabellen en allerlei andere overzichten maken en dat allemaal op dezelfde pagina. De applicatie heeft een kleine leercurve aan het begin, maar dat is het – naar mijn mening – helemaal waard. Ik gebruik Notion overal voor: van werktaken bijhouden en een planning voor mijn blog tot privéafspraken en een tracker voor freelance betalingen.

Vond je het leuk om deze tips te lezen? Klik dan op het hartje hieronder ♥️. Een reactie achterlaten is natuurlijk ook lief.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

10 reacties

  1. Puike tips! Doet me eraan denken dat ik even moet gaat back-uppen. En Notion: ik heb het ook, maar ik kan er nog niet echt mee uit de voeten. Tips zijn dus welkom!

  2. Goede tips! Zelf kan ik echt niet tegen een overvolle desktop en ik ben dol op Notion, in het begin was het even zoeken, maar nu vind ik het zo’n handige tool. Het is een sombere dag vandaag, dus ik ga er meteen gebruik van maken om mijn computer op te ruimen. Dankje voor de motivatie, ik ga nu even back-ups maken. 🙂

  3. Fijne tips! Ik weet wat ik dit weekend even ga doen..

  4. Hele fijne tips! Ik ga er straks al aan beginnen

  5. Tip 11: nodig installateurs uit om glasvezel aan te leggen. Deze zullen je huidige internetkabel doorboren waardoor je 17 dagen niet online kunt op je werkcomputer, behalve via de mega-trage hotspotverbinding van je telefoon.
    … Ja. Dat helpt met de afleiding. Maar niet zozeer met werk en studie 😀 Geen netflix, geen nieuws, geen social media.
    Allemaal fijne tips verder die ik al toepas. Notion is niks voor mij. Dat is een mac-app en ik heb een PC beest. Maar dingen als Trello en OneNote zijn ook heel handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *