Terugblik op 2022 🌟 (+ 15 journal prompts om te reflecteren op het jaar)

Ik vind die week tussen en kerst en het nieuwjaar altijd heerlijk. Vaak is het qua werk een rustige periode en dus is er tijd om te reflecteren op het afgelopen jaar en doelen te stellen voor het nieuwe jaar. Om alle foto’s te bekijken en stil te staan bij de mooie momenten die het jaar bracht. Om samen te vatten welke liedjes en series bij het jaar hoorden, welke nieuwe plekken ik bezocht en hoe mijn leven veranderde in één jaar tijd. In dit stukje deel ik niet alleen een terugblik op mijn jaar, maar ook 15 journal prompts die je kunt gebruiken om te reflecteren op je eigen 2022.

Disclaimer: dit is vooral een highlight reel van het jaar met de mooiste momenten die ik wil onthouden en niet een geheel representatieve weergave van mijn jaar.

2022 was het jaar van…

…een eindeloze zomer. Natuurlijk was de zomer niet echt eindeloos, maar met heerlijk weer vanaf vroeg in de lente tot laat in de herfst voelde het alsof het grootste deel van het jaar uit zomer bestond. Of in ieder geval uit mooi weer. Daar genoot ik van tijdens alle leuke activiteiten die er in Pontevedra te doen waren deze zomer: van meerdere festivals met livemuziek tot een openluchtbioscoop en van een middeleeuws feest tot vuurwerk om middernacht. Ik bezocht prachtige plaatsen in Galicië, ging twee keer terug naar Nederland, bracht een weekend in Antwerpen door en een paar dagen in Barcelona. Het was een jaar met veel Spaanse lessen en bezoekjes aan het taalcafé om extra te oefenen. Van momenten waarop ik vond dat ik echt vooruitgang boekte tot momenten waarop ik nog steeds niet iets simpels fatsoenlijk kon zeggen. Ik ontdekte Bumble BFF, deed pogingen om vrienden te maken (met wisselend succes) en kreeg twee keer bezoek uit Nederland. 2022 was een jaar waarin er weinig écht spannende of buitengewone dingen gebeurden, maar waarin een hele hoop fijne, alledaagse genietmomenten zaten: met de slappe lach op de bank, lezen in het zonnetje en kleine uitstapjes in de omgeving.

Mijn drie favoriete momenten van het jaar

Mijn drie favoriete plekken van het jaar

Andere fijne plekken die ik toch wil vermelden: Antwerpen, Amersfoort, Isla de la Toja, Combarro en uiteraard Barcelona.

Mijn drie favoriete boeken van het jaar

Mijn drie favoriete films van het jaar

Mijn drie favoriete series van het jaar

Mijn drie favoriete liedjes van het jaar

Hoe gaat het met mijn doelen voor 2022?

Aan het begin van het jaar deelde ik mijn doelen voor 2022 hier op mijn blog en halverwege het jaar deelde ik een update over de vooruitgang. Hoe staat het er nu – exact een jaar later – voor?

 • Meer routine in mijn leven ✅
  Ik heb zeker meer routine in mijn leven dan begin dit jaar, bijvoorbeeld duidelijke tijden waarop ik aan het werk ben, vaste momenten om huishoudelijke dingen te doen en ik stel minder uit/ben minder snel afgeleid. Dat betekent niet dat er geen ruimte voor verbetering meer is en dit blijft een puntje voor 2023.

 • Mijn Spaans verbeteren
  Bij dit doel kan ik vol overtuiging zeggen dat ik het gehaald heb. Ik volgde (digitale) lessen aan de universiteit en behaalde in de eerste helft van het jaar mijn B1-certificaat en in de tweede helft mijn B2-certificaat. Ik oefende dagelijks met Duolingo, sprak af en toe Spaans met mijn vriend om te oefenen en ging in de laatste maanden van het jaar regelmatig naar het taalfcafé.

 • Meer bewegen
  Dit is het enige doel waarvan ik vind dat het niet behaald is. Niet omdat ik niet bewoog of minder bewoog dan in 2021, maar juist omdat de situatie vooral hetzelfde bleef. Ik deed begin dit jaar de 30 day yoga challenge (een concreet doel dat ik gesteld had), maar daarna sportte ik sporadisch, terwijl het doel juist was om dit consistent te doen. Ik wandelde vooral veel, maar ik kan niet zeggen dat ik me sterker of flexibeler voel.

 • Mijn blog nóg leuker maken 🟩
  Dit doel vind ik niet helemaal gehaald, maar ook niet gefaald. Begin van het jaar gaf ik aan twee stukjes per week te willen plaatsen en dat is zeker niet gelukt, maar ik vind wél dat mijn blog leuker is geworden dit jaar. Ik schreef over mijn avonturen, deelde mooie foto’s en kreeg een hoop leuke reacties. Zoals ik in de update halverwege al zei: liever niet twee stukjes per week, dan stress en matige content.

 • Freelance projecten 🟩
  Ook dit doel is half gehaald. Ik kon in mijn levensonderhoud voorzien met mijn inkomsten, behaalde het doel om voor twee nieuwe opdrachtgevers te werken én begon aan een creatief project (waar ik nu niets mee verdien). Ik maakte geen website voor mezelf (halverwege gaf ik al aan dat dit doel vervallen was) en ik had minder variatie in werkzaamheden dan in 2021. Dat laatste punt is de reden waarom ik dit doel niet volledig gehaald vind.

15 journal prompts om te reflecteren op 2022

Wil je zelf ook reflecteren op het afgelopen jaar? Hieronder deel ik – naast de journal prompts die ik zelf al invulde – nog een aantal andere vragen en hulpmiddelen om te reflecteren op het afgelopen jaar.

 1. 2022 was het jaar waarin…
 2. Wat zijn je hoogtepunten of favoriete momenten van 2022?
 3. Wat zijn je favoriete plekken waar je in 2022 bent geweest?
 4. Hoe veranderde je leven in 2022?
 5. Wat waren je top drie prioriteiten in 2022?
 6. Wat werkte goed in 2022?
 7. Wat werkte minder goed in 2022?
 8. Ik ben trots dat ik in 2022…
 9. In 2022 vond ik het uitdagend dat…
 10. In 2022 leerde ik…
 11. in 2022 was ik het meest dankbaar voor…
 12. In 2022 begon ik met…
 13. In 2022 stopte ik met…
 14. Hoe gaat het met je doelen voor 2022?
 15. Wat zijn je favoriete boeken, films, series en liedjes van 2022?

Vond je het leuk om deze terugblik te lezen? Klik dan op het hartje hieronder ♥️. Een reactie achterlaten is natuurlijk ook lief.

Links met een * zijn affiliate links. Voor jou kost het product via deze link niets extra en ik krijg een kleine commissie.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

6 reacties

 1. Wat een fijn overzicht van je jaar. Knap dat je 2 Spaans-certificaten in een jaar hebt gehaald. Ga je volgend jaar weer verder?

 2. Zo leuk je varkentje! 😀
  Fijn overzichtje van de hoogtepunten en dank voor de journal prompts!

 3. Mooie terugblik en ik vind dat je dat heel goed gedaan hebt qua doelen. Leuke journal prompts ook. Ik keek eergisteren even terug via journalling en dat doet je toch altijd net iets meer stilstaan bij de dingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *