Notion template: kalender/agenda voor 2023 (doelen inplannen, maandagenda’s en weekoverzichten) 📅

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dat betekent voor de meeste mensen dat het tijd is voor een nieuwe (digitale) agenda. Tijd om doelen te stellen voor het nieuwe jaar, alle verjaardagen alvast te noteren en belangrijke data in te vullen. Zelf gebruik ik de software Notion, waar ik niet alleen afspraken maar ook to-do’s in kwijt kan. En waar ik heel flexibel in kan werken: aanpassen, verplaatsen of verwijderen is geen probleem. Vandaag deel ik mijn Notion template: 2023 kalender/agenda met tools om te reflecteren en doelen te stellen, maandagenda’s en weekoverzichten. Je kunt de template gratis downloaden en dupliceren!

Wat is Notion?

Notion is een plek waar je kunt denken, schrijven en plannen. Dit software programma download je voor op je laptop, gebruik je in een webbrowser of via de app op je mobiele telefoon. In het veelzijdige programma maak je bijvoorbeeld databases, houd je overzicht over verschillende projecten en plan je alle to-do’s voor je studie of werk. Het fijne aan Notion is dat je alles precies zo kunt inrichten als je zelf wilt. In het begin kan Notion wat overweldigend lijken, maar zodra je de basis onder de knie hebt, is het een hele fijne manier van werken en plannen (in ieder geval voor mij).

Mijn Notion template: kalender/agenda 2023

Ik maakte een Notion template voor een kalender of agenda voor 2023, wat je hieronder gratis kunt downloaden en dupliceren voor eigen gebruik. Ik gebruikte de template al in 2022, heb getest hoe deze het beste werkt en nog wat aanpassingen voor de Notion template: kalender/agenda 2023 gedaan. Ik leg je hieronder precies uit hoe je de template het beste kunt gebruiken om je jaar te plannen, doelen te stellen en ervoor te zorgen dat je deze niet uit het oog verliest.

Dit is hoe mijn jaaroverzicht voor 2023 eruit ziet:

 • Intenties: hier kun je zelf intenties voor het jaar toevoegen. Wil je rust vinden in 2023, focussen op werk of juist avonturen beleven? Zet je intenties op papier. Je kunt ook voor een woord of thema voor het jaar kiezen en dat op deze plek invullen.
 • Doelen: onder het kopje doelen vallen twee pagina’s, namelijk ‘levenswiel’ en ‘doelen 2023′. Deze pagina’s zijn zo vormgegeven dat je kunt reflecteren op 2022 en doelen voor 2023 kunt plannen. Deze stap is voor de liefhebber en je kunt dit uiteraard overslaan als je alleen op zoek bent naar een kalender voor 2023. (Een pagina verwijderen doe je als volgt: houd je muis boven het woord – vervolgens verschijnen er zes kleine bolletjes aan de linkerkant – klik op de bolletjes – klik op ‘verwijder’ of ‘delete’.)
 • Maanden: voor iedere maand is er een pagina onderverdeeld in weken, waarin je afspraken en to-do’s kunt plannen. Ook is er een overzicht voor de huidige week, waarin je per dag kunt plannen.

Ik leg je per onderdeel uit hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.

Levenswiel invullen

Het levenswiel is een tool die je kunt gebruiken om te reflecteren op je leven en is een goede oefening om jaarlijks te doen. Je leven is onderverdeeld in tien categorieën en voor iedere categorie beoordeel je hoe tevreden je bent over de huidige situatie. In mijn levenswiel Notion template vul je alles eenvoudig in om overzicht te creeëren.

 • Stap 1: open de journal prompts voor het levenswiel voor handige vragen die je helpen bij het invullen. Via de link wordt het levenswiel ook verder toegelicht, mocht je hier niet bekend mee zijn.
 • Stap 2: begin bij de eerste categorie (Carrière) en beantwoord de journal prompts, bijvoorbeeld hoe je huidige situatie op het gebied van carrière eruit ziet, welke ontwikkelingen je in 2022 hebt doorgemaakt en wat je in 2023 graag zou bereiken. Geef de categorie een cijfer voor 2022  (bijv. 6/10) en vul eventueel ook in welk cijfer je de categorie over een jaar wilt kunnen geven (bijv. 8/10).
 • Stap 3: denk na over concrete stappen die je kunt zetten in 2023 en vul deze aan de rechterkant onder ‘Stappen’ in.
 • Stap 4: herhaal stap 1 t/m 3 voor de andere negen categorieën.
 • Stap 5: vul de reflectievragen voor 2022 onder aan de pagina in.

Doelen stellen en invullen

Na het invullen van het levenswiel heb je – als het goed is – een hele lijst met stappen opgesteld die je in 2023 kunt zetten om dichterbij je ideale situatie te komen. Wees hierin realistisch; het is onmogelijk om in iedere categorie binnen een jaar je ideale situatie te bereiken en je zult dus prioriteiten moeten stellen. Door teveel te willen, raak je uiteindelijk alleen maar teleurgesteld. Hiermee ga je aan de slag op de ‘doelen 2023’ Notion template pagina. Dit doe je als volgt:

 • Stap 1: vul onder ‘Eind 2023…’ in wat je aan het eind van het jaar bereikt wilt hebben. Bijvoorbeeld: in het levenswiel bleek je in de categorie gezondheid nog niet erg tevreden te zijn en vulde je als concrete stap om dit te verbeteren in dat je meer wilt hardlopen. Dan is je doel ‘Eind 2023… wil ik een halve marathon kunnen lopen’. Vul al je doelen voor 2023 in, zowel gebaseerd op het levenswiel als willekeurige doelen.
 • Stap 2: het is makkelijk om doelen uit het oog te verliezen gedurende het jaar of overweldigd te raken door de grootte van een doel. Breek je grote doelen op in kleinere stukken om dit te voorkomen. Op de ‘2023 doelen’ pagina zie je een verdeling in vier kwartalen. Per kwartaal vul je het doel in. Bijvoorbeeld: in Q1 wil ik 5 kilometer kunnen lopen, en dit bouw je op zodat je in Q4 daadwerkelijk een halve marathon kunt lopen. 
 • Stap 3: breek de doelen nog iets verder op, namelijk per maand. Voor januari stel je bijvoorbeeld doelen zoals ‘Lid worden van een hardloopgroep’ en ‘Twee keer per week trainen’. Kies een maand om je aan te melden voor een halve marathon en loop deze daadwerkelijk eind van het jaar. Zorg ervoor dat je maandelijkse stappen ervoor zorgen dat je je doelen uiteindelijk haalt, maar wees ook realistisch in de hoeveelheid tijd die je hebt en wat haalbaar is. Als de maandelijkse doelen niet haalbaar lijken, kun je beter voor een doel zoals ’10 kilometer hardlopen binnen een uur’ kiezen, wat waarschijnlijk makkelijker te bereiken is.

Maandoverzicht 2023 in Notion

Dit is hoe mijn maandoverzicht voor 2023 eruit ziet:

 • Doelen: kopieer en plak je doelen uit de vorige oefening naar het maandoverzicht. Hier maak je to-do’s van per week, zodat je langzaam naar je doel toewerkt.
 • Weken van de maand: hier zie je welke weken de maand heeft en plan je afspraken en to-do’s in. Weet je in januari al dat je op 19 april naar de tandarts moet? Dan zet je deze afspraak alvast in de juiste week neer. Ook terugkerende afspraken, verjaardagen, feestdagen en vaststaande deadlines kun je alvast invullen voor het hele jaar.
 • Deze week: hier vul je to-do’s en afspraken voor de aankomende week in. Vul iedere maandagochtend (of zondagavond) je to-do’s en afspraken voor de aankomende week per dag in. Dit doe je op basis van wat je eerder in het weekoverzicht noteerde plus wat je verder de volgende week moet doen. Heerlijk om iedere dag je taken af te vinken ☑️. Ik gebruik hier zelf een speciale template voor die ik binnenkort op mijn blog deel, maar deze methode van het weekoverzicht gebruikte ik maandenlang naar tevredenheid.

En dat is (in grote lijnen) hoe ik mijn jaar, maanden en weken plan in Notion. Ik vind dit een fijnere werkwijze dan een papieren agenda of Google Calender, omdat ik ook to-do’s in kan plannen en makkelijk afspraken en to-do’s kan verplaatsen/verwijderen/aan kan passen. 

Let me know: gebruik je Notion of plan je liever op een andere manier?

Vond je het leuk om te zien hoe ik plan en om een gratis Notion template: kalender/agenda 2023 te downloaden? Klik dan op het hartje hieronder ♥️. Een reactie achterlaten is natuurlijk ook lief.

 

Andere gratis Notion templates die ik maakte:

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

4 reacties

 1. Ik heb deze post nog niet volledig gelezen maar ik ben enthousiast! Ik ga het allemaal eens bekijken (grote notion fan hier) en uitvogelen!

 2. Ha je bent lekker bezig met al je posts! Ik gebruik ook Notion op dezelfde manier als jij, mijn opzet ziet er iets anders uit maar is in principe hetzelfde 😀 Fijn programma!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *