Hoe je het wheel of life/levenswiel kunt gebruiken voor zelfreflectie en het stellen van doelen (met handige journal prompts) #2022reset ✨

Levenswiel/Wheel of Life template invullen

Een nieuw jaar vraagt om een nieuwe serie op mijn blog: #2022reset. In 2022 wil ik een aantal dingen anders aanpakken en vooral beter zijn met het werken aan doelen die ik heb. Dat is dan ook precies de reden dat ik in dit stukje reflecteer op 2021 aan de hand van het levenswiel en mijn leven in het algemeen, om zo realistische (en leuke) doelen voor 2022 te stellen. Je leest vandaag hoe je het levenswiel kunt gebruiken voor zelfreflectie en ik deel een aantal journal prompts die je helpen om het levenswiel in te vullen.

Wat is het wheel of life/levenswiel?

Het levenswiel of – in het Engels – wheel of life is een tool die je kunt gebruiken om te reflecteren op je leven. Je leven is onderverdeeld in tien categorieën en voor iedere categorie beoordeel je hoe tevreden je nu bent over je huidige situatie. Het levenswiel bestaat uit de volgende categorieën:

  • Carrière: hoe tevreden ben je met het werk dat je doet, de ontwikkeling die je daar door kunt maken en hoeveel plezier haal je uit je werk?
  • Financiën: hoe tevreden ben je met je salaris, de hoeveelheid spaargeld die je hebt en hoe je met je geld omgaat?
  • Plezier en ontspanning: hoe tevreden ben je met de hoeveelheid vrije tijd die je hebt, hoe je die besteed en hoeveel plezier je hieruit haalt?
  • Vrienden en familie: hoe tevreden ben je met de hoeveelheid vrienden/familie in je leven, de persoonlijkheden die je om je heen hebt en hoe vaak je deze mensen ziet?
  • Liefdesleven: hoe tevreden ben je met je liefdesleven en in het geval van een relatie, hoe tevreden ben je over de relatie met je partner?
  • Persoonlijke groei: hoe tevreden ben je over de vooruitgang die je op persoonlijk vlak maakt, de dingen die je leert en de nieuwe ervaringen in je leven?
  • Gewoontes en routines: hoe tevreden ben je over de gewoontes en routines die je in je leven hebt?
  • Gezondheid: hoe tevreden ben je over je fysieke gezondheid, je mentale gezondheid, wat je eet en hoeveel je beweegt?
  • Thuis: hoe tevreden ben je over je woonsituatie, de locatie waar je woont en hoe je leefomgeving/thuis eruit ziet?
  • Spiritualiteit en zingeving: hoe tevreden ben je over je maatschappelijke bijdrage, je religie of spirituele overtuiging en hoe je anderen helpt?

Journal prompts die je helpen bij het levenswiel

Om je te helpen bij het invullen van het levenswiel en het reflecteren op je jaar, heb ik een aantal journal prompts verzameld. Beantwoord voor iedere categorie de volgende vragen:

  • Hoe ziet je ideale situatie in deze categorie eruit?
  • Hoe ziet je huidige situatie eruit?
  • Welke veranderingen (positief of negatief) heb je in 2021 doorgemaakt?
  • Wat zit je in de weg om je ideale situatie te bereiken?
  • Wat kun je in 2022 doen om naar je ideale situatie toe te werken?

Bonusvragen om te reflecteren op het jaar:

  • In welke categorie stak je de meeste energie?
  • In welke categorie zal je de meeste vooruitgang of ontwikkeling?
  • Op welke verandering of prestatie ben je het meest trots?
  • Wat was de grootste energievreter/verspiller van tijd in 2021?
  • Welke gewoonte zou een verschil hebben gemaakt in 2021?
  • In welke categorie(ën) wil je de grootste verandering maken in 2022?

Hoe vul je het levenswiel in?

Na het beantwoorden van de journal prompts ben je er klaar voor om het levenswiel in te vullen. Dat doe je als volgt:

  • Beoordeel hoe tevreden je bent voor iedere categorie op een schaal van 1 tot 10. Dit doe je door je huidige situatie met je ideale situatie te vergelijken en te beoordelen hoever je op weg bent.
  • Kleur in het levenswiel je score in, waarbij je in het midden begint en de juiste hoeveelheid vakjes inkleurt.
  • Vul met een zwarte stip of zwart sterretje voor iedere categorie in hoe dicht je bij je ideale situatie wilt zijn aan het eind van 2022. Wees hierbij realistisch.
  • Noteer voor iedere categorie hoe de gewenste situatie eind 2022 er concreet uitziet en welke stappen je dit jaar moet nemen om daar te komen.

Klik hier om mijn levenswiel (bovenste afbeelding) in een nieuw tabblad te openen, zodat je deze kunt printen of digitaal in kunt vullen.

Levenswiel voorbeeld ingevuld

Mijn ingevulde levenswiel voor 2021/2022

Natuurlijk heb ik mijn eigen leven ook eens onder de loep genomen om te kijken hoe ver mijn huidige situatie afligt van de voor mij ideale situatie per categorie. Ik ga niet alle journal prompts in detail uitwerken (want dan wordt dit stukje véél te lang), maar ik zal alle categorieën kort toelichten.

Carrière – 6/10

In 2021 werd ik freelancer en sindsdien schrijf ik teksten voor bedrijven. Dat is een hele grote stap, want eind 2020 had ik mijn carrière op dat moment misschien maar 2 of 3 punten gegeven. Ik schrijf nu veel voor bedrijven en in mijn ideale situatie zou ik meer eigen projecten hebben waar ik geld mee verdien. Eind 2022 wil ik stappen in die richting gemaakt hebben en 7/10 in kunnen vullen.

Financiën – 8/10

Op financieel gebied heb ik niets te klagen. Begin 2021 had ik nog geen werk in Spanje en dus is een maandelijks salaris en voldoende spaargeld iets waar ik erg tevreden mee ben. Ik wil in 2022 niet focussen op meer geld verdienen, maar juist op nieuwe dingen proberen, dus eind 2022 mag het nog steeds en 7 of 8 zijn.

Plezier en ontspanning – 10/10

Wat plezier en ontspanning betreft ben ik 100% tevreden. Ik had het afgelopen jaar veel tijd om creatieve dingen te doen, ik ben veel in de natuur geweest en ik had tijd voor diverse hobby’s. Geen verbeterpunten dus en zelfs bij 8 of 9 eind 2022 ben ik nog steeds blij.

Vrienden en familie – 6/10

Ik heb lieve familie en vrienden in Nederland waar ik blij mee ben en niets aan zou veranderen, maar hier in Spanje is dat anders. Vandaar dat de score op 6/10 staat. Ik hoop in 2022 mijn sociale leven te verbeteren en vrienden te maken, waarbij het vooral belangrijk is dat ik mijn Spaans verbeter. Doel in deze categorie: 8/10.

Liefdesleven – 9/10

In mijn liefdesleven ben ik erg tevreden en heb ik dan ook niet het doel om in 2022 iets te verbeteren. Gewoon leuke dingen blijven doen, naar elkaar blijven luisteren en tijd voor elkaar maken.

Persoonlijke groei – 8/10

2021 was voor mij een jaar vol met nieuwe ervaringen en volgens mij heb ik veel geleerd. Het is niet zo dat ik veel nieuwe vaardigheden heb geleerd, maar wel veel levenslessen en veel nieuwe ervaringen. Wederom een categorie waarin ik niets wil verbeteren en eind 2022 nog steeds 8/10 wil hebben.

Routines en gewoontes – 2/10

De categorie die het laagste scoort is routines en gewoontes met 2/10. In veel dingen die ik zou willen doen ontbreekt de routine, waardoor het er niet van komt of ik teveel uitstelgedrag vertoon. In 2022 wil ik deze categorie écht aanpakken en ervoor zorgen dat ik fijne gewoontes en routines in mijn leven heb. Het doel: 8/10.

Gezondheid – 5/10

Gezondheid scoort niet heel hoog op het moment en de vijf punten zijn met name voor het feit dat ik gezond ben en dat ik kan doen wat ik wil. Dat kan niet iedereen zeggen en daar ben ik erg dankbaar voor. Wel zie ik een hoop verbeterpunten in deze categorie, waarbij ik me met name op beweging/sporten wil focussen in 2022. Het doel is 7/10.

Thuis – 7/10

In deze categorie is er veel veranderd in 2021! Een groot deel van het jaar woonden we bij de familie van mijn vriend en sinds oktober hebben we eindelijk een eigen appartementje. Daar ben ik heel blij mee en dat verdient 7 punten. De ideale situatie zou zijn om ooit een huis met een tuintje te kopen, maar dat is geen doel voor de nabije toekomst, dus ik blijf blij met 7/10 volgend jaar en probeer ons huidige appartementje nog iets knusser te maken.

Spiritualiteit en zingeving- 4/10

Spiritualiteit en zingeving is niet iets waar ik veel mee bezig ben geweest in 2021. Voor mij is het ook niet de focus voor 2022, maar er zijn wel wat kleine dingen die ik wil doen in 2022 om 6/10 te behalen. Ik wil vaker iets voor een ander doen en regelmatig geld doneren aan een goed doel.

En nu? Doelen stellen voor 2022!

Na het invullen van het levenswiel is het een stuk makkelijker om doelen te stellen voor het nieuwe jaar. Je weet in iedere categorie waar je nu staat en waar je eind 2022 wilt staan. Op basis hiervan kun je concrete doelen stellen. Welke stappen moet je zetten, wanneer doe je dat (welke maand of week) en hoe doe je dat? 

Ik zal mijn doelen voor 2022 ook met jullie delen, maar dat doe ik in een volgend stukje, want dit stukje is inmiddels (meer dan) lang genoeg. Vond je het leuk om mijn ingevulde levenswiel te zien? Klik dan op het hartje hieronder ♥️. Een reactie achterlaten is natuurlijk ook lief.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

14 reacties

 1. Dit lijkt me een goede en concrete methode om je leven in kaart te brengen. Het enige dat mij een beetje afschrikt is dat het me heel veel werk lijkt. Ik ben nogal gemakzuchtig….

 2. Wat leuk dat je hiermee aan de slag gaat! Ben benieuwd wat het je allemaal gaat brengen. Door het zo uit te pluizen en duidelijk te krijgen wat je graag nog wil veranderen of verbeteren denk ik wel dat je er met volle aandacht bezig kunt zijn. Dat gaat vast veel moois opleveren! Succes ermee 🙂

 3. Heldere uitleg van deze tool die er vaak heel complex uitzien in de bujo’s van anderen. Hier kan je echt mee aan de slag.

  Met de bouw ben ik al een aantal jaar op ’thuis’ aan het inzetten, ten koste van de andere categoriën. Dus ik denk dat dit best een confronterende oefening zou zijn voor mij 😁

  • Het doel is natuurlijk dat je categorieën in evenwicht zijn, maar ik denk zelf dat dat niet altijd mogelijk is. Als je nu heel erg focust op één categorie, zodat je daar de rest van je leven tevreden mee bent, kan dat ook waardevol zijn.

 4. Deze methode kende ik nog niet, maar lijkt me wel echt een fijne en handige methode om het evenwicht een beetje te bewaren. Ga me er zeker wat meer in verdiepen en kijken of dit bij me past! Thanks.

 5. Wat een fijne manier om dit in te zetten! Ik kende deze methode wel, maar heb er al heel lang geen gebruik meer van gemaakt.

 6. Heel erg interessant om te lezen. Het is zeker een mooie manier om je leven in kaart te brengen. Fijn om te zien dat je op veel gebieden al een voldoende scoort!

  • Zeker! Ik vind in veel categorieën dat je al de helft van de punten scoort wanneer de basis er is. Als je geen gezondheidsklachten hebt en je lichaam werkt zoals het zou moeten werken, vind ik dat dat bijvoorbeeld al een 5 verdient. Net als thuis: wanneer je een dak boven je hoofd hebt en er niet iets ernstig mis is met je huis, is dat een vijf waard 🙂

 7. Ik heb ook zoiets! Maar dan met balkjes in plaats van een wiel 🙂 Het is de eerste keer dat ik het gebruik maar ik vind het wel een fijne tool om alles in kaart te brengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *