
Wil je graag een taal leren, maar heb je niet de kans om lessen te volgen? Vandaag deel ik mijn zeven beste tips om zelf een taal te leren zonder lessen. Taallessen zijn een handige manier om een taal te leren, maar het is niet altijd mogelijk. Misschien is het te duur om lessen te volgen, worden er geen lessen bij jou in de buurt aangeboden of gooit de pandemie roet in het eten. Zelf woon ik inmiddels vijftien maanden in Spanje en begon ik pas vorige week met een officiële taalcursus op niveau B1. Met onderstaande tips is het me gelukt om zelf alle stof van niveau A1 en A2 te leren!
Tip 1: gebruik een taalleer-app
De eerste tip is een voor de hand liggende: gebruik een van de gratis taalleer-apps die beschikbaar zijn. Mijn persoonlijke favoriet is Duolingo. Zeker voor Spaans is deze app goed ontwikkeld. Voor de talen Spaans en Frans heb je bij checkpoint vijf dezelfde kennis als na het voltooien van een A2-niveau cursus (informatie over de taalniveaus). Dit staat gelijk aan vier semesters aan de universiteit, maar Duolingo claimt in de helft van de tijd hetzelfde resultaat te bereiken. Een groot voordeel van Duolingo? De app is volledig gratis.
Er zijn nog een hoop andere apps op de markt, maar hier heb ik zelf geen ervaring mee. Voorbeelden zijn Babbel, Mondly, Busuu en Memrise.
Tip 2: koop een lesboek voor zelfstudie
Het kopen van een lesboek voor zelfstudie is een van de beste dingen die ik gedaan heb. Ik kocht dit lesboek genaamd Spaans voor Zelfstudie*. Het boek bestaat uit verschillende hoofdstukken met ieder een eigen onderwerp, waarin een hoop grammatica behandeld wordt. Je downloadt gratis luisteroefeningen die je op je telefoon of computer af kunt spelen. Bij ieder hoofdstuk horen drie luisteroefeningen, een woordenlijst en een aantal grammaticale onderwerpen. Het lesboek voor zelfstudie gaf me de grammaticale uitleg die ik soms op Duolingo miste. Let er bij het kiezen van een lesboek op dat het er eentje voor zelfstudie is, zodat je je antwoorden achterin het boek kunt controleren.
Tip 3: kijk tv-programma’s
Wie zegt dat het leren van een taal niet leuk kan zijn? In Spanje kijk ik regelmatig Spaanse tv en zo leer ik een hoop nieuwe woorden. Het helpt om mensen te horen praten en te horen hoe ze zinnen vormen. Wanneer je niet in het land woont van de taal die je wilt leren, kun je online op zoek gaan naar films of programma’s in de taal die je leert. Je kunt beginnen met films of series die je al eerder hebt gekeken, zodat het makkelijker is om de verhaallijn te volgen. Het helpt ook om de ondertiteling aan te zetten in de taal die je leert, zodat je mee kunt lezen terwijl de mensen praten.
Tip 4: luister podcasts
Een ander passieve manier om je taalbegrip te verbeteren is door podcasts te luisteren. Er zijn specifieke podcasts ontwikkeld voor het leren van een taal. Zo biedt Duolingo podcasts voor Spaans en Frans. Je luistert naar verhalen die deels in het Engels en deel in het Spaans of Frans verteld worden. Andere podcasts voor het leren van een taal zijn Talk to me in Korean voor Koreaans, Yes Japan! voor Japans en 30 Minute Italian voor Italiaans. Bij een hoger taalniveau kun je natuurlijk ook kiezen voor een gewone podcast over een onderwerp wat je interessant vindt.
Tip 5: lees (kinder)boeken
In een nieuwe taal ben je net als een kind, dus waarom zou je geen kinderboeken lezen? Deze verhaaltjes zijn vaak makkelijk geschreven en de afbeeldingen helpen je om te begrijpen wat je leest. Je leent kinderboeken in de bibliotheek of vraagt iemand die je kent of je kinderboeken in je nieuwe taal mag lenen. Deze tip is wat lastiger op te volgen wanneer je niet in het land van je nieuwe taal woont, tenzij je veel geld uit wilt geven aan kinderboeken. Bij een hoger niveau kun je ook voor moeilijkere boeken kiezen en bijvoorbeeld iets lezen wat je al eerder gelezen hebt in het Nederlands.
Tip 6: schrijf korte verhaaltjes
Het is tijd om actief in plaats van passief met je nieuwe taal aan de slag te gaan. Dat doe je bijvoorbeeld door korte verhaaltjes te schrijven in je nieuwe taal. Verhaaltjes schrijven is geschikt voor alle niveaus: je schrijft heel simpel of iets uitgebreider. Oefen je in combinatie met een lesboek? Dan kun je de geleerde stof verwerken in je verhaaltje om extra te oefenen. Deze tip is zeker ideaal wanneer je iemand kent die je verhaaltjes kan verbeteren – zowel op uitspraak tijdens het voorlezen als op spelling en grammatica.
Tip 7: praat met mensen (online)
De beste (en vaak ook spannendste en moeilijkste) manier om je taalvaardigheden te verbeteren is door te praten. Je oefent door gesprekken te voeren met mensen in je nieuwe land, maar kunt dit ook online doen. Wanneer je iemand kent die de taal spreekt, kun je vaste momenten afspreken waarop je samen oefent. Ken je niemand? Dan kies je voor een website zoals Interpals om je taalvaardigheden te verbeteren. Hier kun je op zoek gaan naar een maatje om samen talen te oefenen. Diegene helpt jou met oefenen en jij helpt diegene andersom ook. Je kunt elkaar berichten sturen en op den duur eventueel besluiten om te videochatten.
Links met een * zijn affiliate links. Voor jou kost het product via deze link niets extra en ik krijg een kleine commissie.
Leuke tips! Ik volg een cursus duits via loi, maar ik moet vooral mijn spreekvaardigheid gaat verbeteren. Interpals kende ik niet, maar dat klinkt goed. Er is vast wel een Duitser te vinden die Nederlands wil leren 🙂
Spreken is inderdaad het moeilijkste en vraagt om de meeste oefening. Want rustig typend is grammatica een stuk makkelijker dan wanneer je het opeens snel en ter plekke goed moet zeggen!
Wat een fijne tips! Ik leer op dit moment Spaans voor mijn opleiding en wil nog graag Frans leren.
Succes met leren!
Ha leuk! Ik heb me meteen aangemeld bij interpals. Eens kijken of dat iets is om mijn Duits wat uit te breiden 🙂 Thanks voor de tip!
Ik hoop dat je iemand kunt vinden die wil oefenen 🙂
Yup! Zo leer ik Italiaans en Japans via duolingo op dit moment. Ik begrijp al veel, maar spreken … dat durf ik nog niet echt. Komt wel.
Heeft inderdaad tijd nodig – succes!
Ah wat een goede tips, dankjewel! Ik heb 2,5 jaar geleden de minor Spaanse taal & cultuur gevolgd. Ik sprak destijds best een woordje Spaans. Ik heb het gevoel dat al deze kennis is weggezakt en het lijkt me heel tof om dit weer een keer op te pakken. Dus dit zijn heel handige tips!!
Zo jammer dat taalkennis zo snel wegzakt… Maar gelukkig kun je het ook snel weer opfrissen als je er moeite in steekt 🙂
Wat een goede tips! Ik heb een tijdje Spaans geprobeerd via Duolingo, fijne app. Wil het nog eens oppakken, want het kan nooit kwaad en is onwijs leuk om te doen! 🙂
Leuk, succes met leren!