Wat te doen tijdens een dagje Borkum 🐡 7 tips & foto impressies

Afgelopen zomer bracht ik een dag door op Borkum, een van de Duitse Waddeneilanden. Het was een prachtige zomerdag met prachtig zomerweer (zo prachtig dat ik zo rood als een tomaat van eiland af kwam). Ik zou je zeker aanraden om er eens een dag – of langer – door te brengen wanneer je de kans krijgt. Bij deze een verslagje van de dag verpakt als zeven tips voor een bezoek aan Borkum. Ben je klaar voor een virtueel tour van dit idyllische eiland?

Tip 1: met een nostalgisch treintje naar het centrum

De beste (en leukste) manier om van de boot naar het centrum te reizen is met het nostalgische treintje van Borkum. Dit kleurrijke vervoersmiddel is inbegrepen in de ticketprijs voor de boot. Terwijl je op de ouderwetse houten bankjes in de trein zit, zie je door het raam al een deel van het eiland voorbij komen. De trein tuf rustig voort en geeft je echt een vakantiegevoel. Het gevoel van een eiland waarop het leven nog vredig is en waar mensen niet voortdurend haast hebben. Na vijftien minuten tuffen kom je aan in het centrum.

Tip 2: zeehonden

Het allerbelangrijkste punt op je agenda voor Borkum is uiteraard het spotten van zeehonden. Het eiland heeft een grote zandbank, die het thuis is van een hele hoop zeehonden. Ze hangen vredig met elkaar op de zandbank en maken af en toe een onnozele beweging om in of uit het water te gaan. Vanaf het strand en vanaf de pier kun je de zeehonden spotten, maar je mag niet op de zandbank komen. Want zeg nou zelf, daar zou je ook geen zin in hebben wanneer jij een zeehond was. Wanneer je van het centrum naar het strand loopt, zie je de zeehonden al liggen.

Tip 3: eet in een van de vele restaurants

Afhankelijk van wanneer je precies op Borkum aankomt, zou het al de Duitse lunchtijd kunnen zijn. Het eiland telt veel restaurants waar je vanaf 12:00 uur warm kunt eten. Zeker voor visliefhebbers is het eiland een topbestemming, vanwege de vele restaurants waar verse vis geserveerd wordt. Voor de vegetariërs – waaronder ik – is het iets lastiger en zijn er minder opties. Gelukkig hebben de meeste restaurants in ieder geval een vegetarische pasta. Onderweg zag ik een “flexitarisch restaurant” genaamd Ria’s Beachcuisine. Ik heb er niet gegeten, maar ik ga er toch vanuit dat je daar goed vegetarisch moet kunnen eten.

Tip 4: bezoek het oude centrum

Na je warme lunch ben je hoogstwaarschijnlijk al in het centrum van Borkum en het is de moeite waard om daar eens rond te kijken. Voor de shopliefhebbers zijn er genoeg winkels te vinden en voor de niet-shopliefhebbers zijn er interessante gebouwen. In het centrum vind je bijvoorbeeld een hek dat volledig gemaakt is van walvisbotten en er is ook een eilandmuseum.

Tip 5: bezoek alle drie de vuurtorens

Op Borkum kun je in totaal drie vuurtorens vinden. Eentje daarvan werd in 1576 gebouwd, maar brandde af in 1979. Daarna is de vuurtoren herbouwd en je kunt de toren vandaag de dag nog steeds bezoeken. Op zoek naar een goed uitzicht? Dan beklim je de 308 treden naar boven. Wanneer je in het centrum en langs het strand wandelt, kun je alle drie de vuurtorens onderweg zien, ook al is het soms van een afstandje.

Tip 6: een lange wandeling over het strand en door de duinen

Wanneer je een strandliefhebber bent, neem je waarschijnlijk je badpak of zwembroek en handdoek mee naar Borkum. Op het strand staan allerlei comfortabele strandstoelen en een duik in de Noordzee is definitief verfrissend. Liever niet de hele dag liggen? Dan ga je aan de wandel over het strand en door de duinen. Wanneer je vanuit het centrum komt, zijn de zeehonden aan je linkerhand, maar de mooiste wandelroute is naar rechts. Je loopt door de duinen met een uitzicht over de zee en om de zoveel tijd kom je een bankje tegen om pauze te houden. 

Tip 7: eet een (groot!) ijsje bij Il Faro

Na al dat wandelen is het tijd om jezelf te belonen met een ijsje bij Il Faro. Je kunt een hoorntje voor onderweg meenemen, maar er is ook een verstopte tuin achter het restaurant waar je hele grote ijsjes kunt eten. Je weet wel, zo’n echte ijsbeker waar je nog drie uur lang misselijk van bent. Het is de perfecte plek om op je dag op Borkum te eindigen voordat je met het nostalgische treintje terug naar de veerboot gaat.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

4 reacties

  1. Wat een mooie sfeervolle foto’s! Hoewel niet alle tips voor mij zijn zou ik er toch zeker wel heen willen.

  2. Ah, wat een leuk artikel. Ik heb dus nog nooit gehoord van Borkum haha. Echt heel erg :). Maar dus éxtra leuk om erover te lezen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *