Minimalistischer leven ⋆ wat ik kocht in de zomer van 2021

Minimalisme is een onderwerp waar ik al jarenlang geïnteresseerd in ben. In mijn studententijd kwam ik voor het eerst met deze levensstijl in aanraking en het fascineerde me mateloos, al die mensen die met bijzonder weinig spullen door het leven gingen. Ik keek urenlang video’s op YouTube, las blogs over minimalisme en begon het concept langzaam op mijn eigen leven toe te passen. Dit betekent niet dat ik geen spullen heb of maar met heel weinig leef, maar wel dat ik bewust nadenk over de dingen die ik verwelkom in mijn leven. Dat is namelijk wat minimalisme voor mij is: bewust consumeren en alleen spullen kopen die ik écht nodig heb of waar ik plezier uit haal.

Meer dan vijf jaar geleden gooide ik voor het eerst al mijn spullen op een hoop en zocht ik uit wat wel en geen waarde toevoegde aan mijn leven. Ik merkte dat minder spullen meer rust in mijn hoofd en leven brachten. Mijn buitenlandervaringen hielpen natuurlijk ook mee aan mijn ietwat minimalistische levensstijl. Wanneer je je hele leven in een grote koffer en een handbagage koffer moet proppen, is er weinig ruimte voor onnodige spullen.

Minimalisme is naast bewuster leven – of slow living – een onderwerp waar ik ook graag op mijn blog meer aandacht aan wil besteden. Mijn eerste stukje in dit thema is “wat ik kocht in de zomer van 2021”, waarin ik je vertel welke spullen ik wél kocht deze zomer, uiteraard na hier goed over nagedacht te hebben. Dingen waar ik wel geld aan uitgaf, maar die niet in mijn lijstje terugkomen: etenswaren, toiletartikelen en activiteiten. Logisch lijkt me.

Oké, bij deze is het tijd voor *tromgeroffel* mijn aankopen van deze zomer:

  • Helemaal aan het begin van de zomer kocht ik een jurkje (kleur: dahlia purple) en een korte broek (kleur: sky captain). Hier in Spanje hebben de zomers meer warme dagen dan in Nederland en dus heb je meer zomerkleding nodig (shocking). T-shirts had ik voldoende – want die komen in Nederland ook van pas – maar ik had verrassend weinig korte dingen voor de onderste helft van mijn lichaam. Hoewel ik het jurkje en de korte broek niet echt zelf kocht (verlaat verjaardagscadeau van mijn ouders), voegde ik deze twee dingen toch toe aan mijn kledingkast.
  • Converse zijn al jarenlang mijn trouwe vrienden in de lente, zomer én herfst. Mijn vorige paar ging al ten minste drie (maar ik denk eigenlijk vier) jaar mee en begaf het deze zomer (lees: gaten in de zijkant van de zool). Vandaar dat het tijd was voor een paar nieuwe schoenen. Als een echte gewoontediertje kocht ik wederom witte Converse All Stars – deze keer wel de hoge variant in plaats van de lage. Je weet wel, om toch het gevoel te hebben dat ik iets anders heb, terwijl ik eigenlijk hetzelfde heb.
  • Ik kocht een vroeg verjaardagscadeautje voor mijn vriend: deze leuke sokken. We hadden ze eerder in een etalage gezien en ik wist dat hij ze leuk vond. Het bleek een goede keuze, want hij was erg blij met zijn cadeau.
  • Ik wilde al een hele tijd draadloze oortjes proberen, omdat me dat een stuk handiger leek dan de variant met snoer. Omdat mijn oortjes met snoer het nog prima deden vond ik het zonde om al nieuwe te kopen. Deze zomer gingen mijn oortjes met snoer eindelijk kapot (hè, wat vervelend nou, en nee, ik deed het niet expres) en dus was het tijd voor draadloze oordopjes. Erg blij mee.
  • Ik kocht een aantal keren (drie, vier?) een geurkaas in de Chinese winkel. Dat is de Spaanse (Chinese?) equivalent van de Action: je kunt er alles en niets – waaronder geurkaarsen – kopen. Ik ben gek op sfeerverlichting en wie wil er nou geen kamer die naar kaneel ruikt?

Voor dit stukje heb ik mijn rekeningafschriften eens goed bekeken (want ik betaal zelden contant in winkels) en volgens mij is dit alles. Ik ben van plan om hier een terugkerende categorie van te maken: ieder seizoen een update. Niet alleen vind ik het leuk om dit bij te houden, maar het zorgt er ook voor dat ik bewust bezig ben met wat ik aanschaf. In de herfst ga ik goed bijhouden wat ik koop en ik kan je nu al vertellen dat dat meer is dan in de zomer…

Waarom? Daar lees je in mijn stukje van volgende week meer over #cliffhanger 🤭

8
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

14 reacties

 1. Haha, ik moet altijd zo lachen om de Spanjaarden die het de Chinese winkel noemen. Ik bedoel, zo noemen die winkels het op zich zelf ook. Maar vind het wel een grappige benaming voor een winkel. Ik weet niet of je ‘m kent (en of het een keten is…?) maar ik vind die Max China wel een fijne, grote winkel.

  • Vrijwel iedere Action-achtige winkel waar ik geweest ben, is van Chinese mensen, dus ik snap het ergens ook wel. Hier in het dorp zijn er twee, waarvan eentje wel Action-achtig is, maar niet van Chinezen is – hoe vaak ik het toch al een Chinese winkel heb genoemd…

 2. Goed bezig hoor!
  Zelf koop ik over het algemeen ook alleen dingen die ik echt nodig heb.
  Behalve op het gebied van kleding. Echt mijn guilty pleasure.

 3. Oe, spannend, hoor, die cliffhanger! Ik ben al een aantal jaar bewuster bezig met het kopen van nieuwe dingen, maar ik moet zeggen dat minimalistisch bezig zijn een stuk lastiger is als je probeert je huishouden klaar te maken voor een tweeling, haha. Marktplaats is overigens wel mijn beste vriend tegenwoordig. Ik probeer zoveel mogelijk tweedehands te scoren om toch zo duurzaam mogelijk bezig te zijn.

 4. Interessant om te lezen wat je allemaal kocht! Ik zou het beter ook wat meer bijhouden wat ik allemaal koop om er meer bewust van te zijn. Misschien maak ik volgende maand ook eens een lijstje!

 5. Ik vind het heel knap dat mensen dit kunnen maar ik kan het niet. Ik koop te graag boeken.

  • Ik koop ook graag boeken! Het gaat er uiteindelijk niet om dat je heel weinig koopt, maar dat je er bewust over nadenkt. En als boeken voor jou veel waarde toevoegen, dan is het juist een goede aankoop 🙂

 6. Ik hou dit jaar ook een lijstje bij met wat ik koop. Dat is best confronterend vind ik, het lijstje wordt bij mij al snel langer dan ik verwachtte. Terwijl ik het gevoel heb dat ik niet zó veel koop.

 7. Ik ontdekte net je blog, wat leuk dat je in Spanje woont! Ik maakte toevallig vorig jaar ook de stap (en ik heb nog geen moment spijt gehad!). Heel leuk idee om seizoensgebonden zo’n lijstje bij te houden. Dat zou ik ook moeten doen, want het maakt je volgens mij echt bewuster van wat je wel en niet koopt. Al vrees ik dat mijn lijstje een beetje langer zou zijn, oeps.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.