Mijn negen verhuizingen in Nederland, Engeland, Oostenrijk en Spanje 🏡

Een stukje in verhuisthema lijkt me erg toepasselijk voor vandaag, omdat ik net verhuisd ben (lees: ik zit nog tussen de onuitgepakte dozen). Ik telde eens hoe vaak ik verhuisd ben in mijn leven en en tot mijn eigen schrik had ik hier twee handen voor nodig: ik ben namelijk maar liefst negen keer verhuisd! Je zou bijna denken dat verhuizen een hobby van me is, maar dat is niet helemaal waar. Mijn hele leven in dozen pakken is niet bepaald leuk en ik krijg stress van alles wat er bij een verhuizing komt kijken. Waarom ik dan al zo vaak verhuisd ben? Omdat er ook een aantal leuke dingen bij verhuizen horen: de uitdaging van iets nieuws beginnen op een nieuwe plek en het fijne gevoel van een gezellig ingericht huisje.

Verhuizing 1: van Friesland naar Groningen

Ik groeide op in een klein Fries dorp en daar kwam in 2007 verandering in. In de zomervakantie tussen de basisschool en de middelbare school verhuisde ik met mijn ouders naar Groningen. Een hele verandering om van een klein dorp in een grotere stad terecht te komen, maar ik heb het nooit erg gevonden. Hoewel ik jammer vond om te verhuizen vanwege twee vriendschappen, vond ik het vooral leuk en had ik er zin in. Ik zie Groningen dan ook als de plek waar ik ben opgegroeid en waar ik vandaan kom.

Mijn slaapkamer in Groningen heeft veel verschillende kleuren gehad, waar ik geen foto’s van heb. Onderstaande foto’s is van jaren na de verhuizing – ergens eind middelbare school of begin studie. De mok was lange tijd mijn favoriet, tot ik op een dag op mijn kont de trap af stuiterde in mijn studentenhuis en de mok het helaas niet overleefde.

Verhuizing 2 & 3: naar Engeland en weer terug

Ik bleef in Groningen om te studeren en daarom kon ik in de eerste jaren nog prima bij mijn ouders wonen. Zo gaf ik niet veel geld uit aan een te dure kamer en ik woonde toch al dicht bij het centrum. In mijn derde studiejaar kwam daar verandering in, omdat ik een semester in Engeland ging studeren. En dus was het tijd voor mijn eerste volwassen verhuizing: met twee volgepropte koffers ging ik een semester naar Engeland, waar ik in een studentenhuis op de campus woonde (peperduur). Ik had geluk met mijn relatief grote kamer en pech met de lelijke paarse muur. Verhuizing nummer drie was terug naar Groningen, naar het huis van mijn ouders.

📅 September 2015 – januari 2016
💰 €667 / maand (incl. gas, water, licht, internet)
🏡 20 m²

Verhuizing 4: studentenkamer

Na een tijdje op mezelf te hebben gewoond in Engeland, begon het ook in Nederland te kriebelen. Ik wilde mijn eigen plekje! Ik zocht een tijdje online, maar had geen haast en kon dus lekker kieskeurig zijn. Toen er een kamer vrij werd in het huis van een vriendin, was ik helemaal enthousiast en verhuisde ik hierheen. Op mijn studentenkamer was ik echt trots: ik had de muur opnieuw behangen (met hulp van mijn vader), tweedehands meubels bij elkaar gesprokkeld, geverfd en alles leuk in gericht. Hoewel het studentenhuis zelf wat mankementen had, heb ik me in mijn kamer altijd thuis gevoeld (op die paar dagen na waarop ik een onuitgenodigde muis te gast had).

📅 Augustus 2016 – Augustus 2018
💰 €332 / maand (incl. gas, water, licht, internet)
🏡 13 m²

Verhuizing 5 & 6: naar Oostenrijk en weer terug

Na twee jaren in mijn geliefde studentenkamer was het tijd voor een nieuw avontuur. Ik ging ESC vrijwilligerswerk in Oostenrijk doen voor een jaar. De organisatie waar ik werkte als vrijwilliger had een kamer voor me geregeld en betaalde deze voor mij. Ik woonde in een groot huis met zo’n 150 andere mensen en gedeelde keukens, maar had mijn eigen slaapkamer en badkamer. De kamer zelf was niet echt mooi, maar nadat ik mijn eigen decoratie had toegevoegd en er een tijdje woonde, voelde ik me er helemaal thuis. In Oostenrijk ontmoette ik mijn vriend en we hebben zelfs nog anderhalve maand samen in mijn kleine kamertje gewoond. Uiteindelijk gingen we samen (terug) naar Groningen, waar we eventjes bij mijn ouders woonden.

📅 September 2018 – augustus 2019
💰 €0 / maand
🏡 20 m² (incl. badkamer)

Verhuizing 7: eigen appartementje in Groningen

Na twee maanden bij mijn ouders, verhuisden mijn vriend en ik naar ons eerste “echte” thuis samen. We huurden een mooi, gemeubileerd appartement in Groningen. Ik vond het appartement echt prachtig en het was een fijne plek om te wonen met een hoop ruimte. We hadden twee slaapkamers, een grote woonkamer met eetgedeelte, een keuken, een badkamer en een toilet. Het appartement had zelfs aan beide kanten een balkon (waar we te weinig van genoten hebben). Ik heb me er tegelijk wel en niet thuis gevoeld, omdat ik hier ook veel vanuit huis heb moeten werken (want: corona) en ik daar geen goede herinneringen aan heb.

📅 November 2019 – oktober 2020
💰 €980 / maand (incl. gas, water, licht en internet)
🏡 100 m²

Verhuizing 8: naar Spanje

Na een jaar in ons Groningse appartement maakten we de grote beslissing om naar Spanje te verhuizen. Mijn vriend was al iets eerder vertrokken dan ik en we konden bij zijn ouders terecht. Het plan was om daar korte tijd te wonen, maar dat werden uiteindelijk tien hele maanden. Het was mega fijn dat we bij zijn familie terecht konden, maar natuurlijk niet helemaal wat we wilden. We hadden een kleine slaapkamer met een eigen badkamer en zaten veel op elkaars lip. Gelukkig ging dat altijd goed, maar we misten allebei ruimte om ons eigen ding te kunnen doen zonder elkaar steeds lastig te vallen. Na tien maanden was het gelukkig tijd voor mijn negende en meest recente verhuizing.

Verhuizing 9: eigen appartementje in Spanje

Mijn vriend en ik verhuisden binnen Galicië van het dorp waar zijn ouders wonen naar de stad Pontevedra. Nu je dit leest, hebben we er pas vijf nachten geslapen, dus je kunt zeker stellen dat het een recente verhuizing is. De eerste indruk was vooral dat het appartement heel vies achtergelaten was en we brachten twee dagen met bezems, schoonmaakmiddel en sponsjes door. Dit zorgde ervoor dat ik me er het eerste weekend niet helemaal thuis voelde, maar nu alles schoon is en naar behoren werkt, voelt het vele maanden beter. Het is een gemeubileerd appartement met drie slaapkamers, een woonkamer, een keuken en een badkamer. Foto’s volgen nog een keer, want het is nu nog een chaotische bende met dozen én het is nog niet helemaal leuk ingericht.

📅 Oktober 2021
💰 €500 / maand (excl. gas, water, licht en internet)
🏡 92 m²

Vond je het leuk om dit stukje over mijn verhuizingen te lezen? Klik dan op het hartje hieronder ♥️. Een reactie achterlaten is natuurlijk ook lief.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

12 reacties

  1. Leuk om te lezen! En ik vind het grappig dat jij al vaker een gemeubileerd appartementen hebt gehuurd. Dat leek mij eerst echt helemaal niets omdat ik zelf de sfeer van mijn huis wil bepalen, maar ik zie er tegenwoordig wel de voordelen van in; het maakt je natuurlijk nog veel flexibeler. (En in Spanje is het ook gewoon normaal geloof ik, toch?) Voor Nederlandse begrippen wel een heerlijke huurprijs in Pontevedra trouwens 😍

    • Klopt, dat heb ik zelf ook wel een beetje, dat ik het gezellig wil maken en zelf wil inrichten. Zeker wanneer je niet weet hoe lang je ergens gaat wonen, is het toch wel fijn om niet alle meubels aan te hoeven schaffen. En je kunt natuurlijk een gemeubileerd appartement kiezen met meubels die je niet vreselijk vindt 😉

  2. Fijn zeg dat jullie nu een eigen plekje hebben in Spanje! Ik ben benieuwd hoe het er uit ziet. Qua prijs overigens wel een stuk beter betaalbaar dan hier in Nederland!

    • Zeker waar dat de prijzen hier een stuk lager liggen dan in Nederland, maar ook het salaris is hier een stuk minder hoog, dus dat compenseert zo weer. Wij zijn ook heel blij met een eigen plekje 🙂

  3. Zo, wat ben je vaak verhuisd! Heel leuk om te lezen, ook dat je al op zoveel plekken hebt gewoond. Een semester in Engeland lijkt me ook echt geweldig, en vrijwilligerswerk in Oostenrijk ook. Wat fijn dat je nu een eigen plekje hebt in Spanje samen met je vriend! De huurprijzen daar zijn zo te lezen echt veel betaalbaarder dan hier in Nederland. Ik ben heel benieuwd hoe jullie nieuwe appartement eruit ziet 🙂

  4. Wat leuk dat je dit hebt gedeeld! Ik heb ooit maar twee verhuizingen meegemaakt dus dat is wel iets heel anders! Maar leuk dat je hierover hebt geschreven. Ik ben nieuw op je website en het ziet er goed uit, fijne week nog verder.

  5. Ah, wat een super leuk artikel. En wat leuk dat je overal nog foto’s van hebt! Ik ben nu zelf twee keer verhuisd. Een keer voor een half jaar naar Tilburg en een keer naar een studio in Breda voor een jaar. Momenteel woon ik weer thuis bij mijn ouders :).

  6. Oh, lijk wel een stalker met twee van de berichten snel achter elkaar ;-). Maar ik vind dit weer te toevallig. Ik kom uit Groningen en heb ook met mijn Galicische vriend daar gewoond. Niet dat ons verhaal nou helemaal overeen komt ofzo, maar vind het wel leuk om te melden, haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *