Dagboekje december 2021 ☾ reisje naar Madrid en eindelijk weer in Nederland

Ik miste de old school dagboekjes die ik schreef toen ik ergens tussen de 18 en 20 was en daarom is de categorie terug op mijn blog. Inmiddels schrijf ik alweer een halfjaar maandelijks een dagboekje op mijn blog en daarmee is dit nummer zes! December was (of is, want dit komt op de één na laatste decemberdag online) een drukke maand en ik was veel onderweg. Ik begon de maand met een paar dagen in Madrid en vlak daarna vertrok ik naar Nederland voor twee en een halve week. Inmiddels ben ik net weer in Spanje en keert de rust begin 2022 hopelijk weer terug. Ik waarschuw je maar vast: er komen heel veel (leuke) foto’s aan!

Reisje naar Madrid

Op woensdag 1 december stapten mijn vriend en ik ’s middags in de trein richting Madrid. We hadden een paar dagen vrij en mijn vriend wilde graag een tijdelijke tentoonstelling zien. De treinreis van vijf uur viel me ontzettend mee; je kon namelijk films kijken op de tv van de trein. We keken een heerlijke film over een vrouw en een ezel, waardoor de reis voorbij vloog.

Dag 1 in Madrid

We begonnen onze eerste dag met een bezoek aan de Egyptische tempel die midden in Madrid staat. We moesten best een tijdje wachten voor we naar binnen mochten en het waaide zó hard. Leuk om de tempel van binnen te zien en ook het uitzicht vanuit het park beviel goed. ’s Middags gingen we naar het koninklijk paleis, wat je doordeweeks gratis kunt bezoeken in de laatste twee uur. We zagen een prachtige zonsondergang (zie foto’s hieronder) en bleven nog wat struinen in de stad om alle leuke kerstlampjes in actie te zien.

Dag 2 in Madrid

De tweede dag begon in het Prado museum, waar mijn vriend urenlang kan ronddwalen. Zelf had ik het na drie uren wel gezien – mijn voeten waren moe en ik had honger. Ik ging zelf ergens iets eten en had daarna ook nog de middag voor mezelf. Het was heerlijk weer en dus ging ik naar het Retiro park. Ik wandelde veel en bezocht het glazen paleis midden in het park.

Dag 3 in Madrid

Op zaterdagochtend miezerde het een beetje en besloten we dat dit een goed moment voor een museum was. We gingen naar het Reina Sofia museum met modernere kunst, wat ik erg leuk vond. Na de lunch bezochten we de tijdelijke Magritte tentoonstelling (de reden voor dit reisje) met een vriend van mijn vriend. Daarna gingen we gezellig iets drinken en ’s avonds viel ik uitgeput in slaap terwijl de film nog niet halverwege was.

Dag 4 in Madrid

Onze laatste dag in Madrid begon op El Rastro, een grote rommelmarkt die iedere zondag gehouden wordt. We zagen een hoop rommel, maar ook heel veel oude spulletjes. Ik heb mijn ogen uitgekeken! We waren van plan om nog een keer naar het Retiro park te gaan, wat helaas gesloten was vanwege extreme weersomstandigheden. Het waaide best hard, maar om dat extreem te noemen… In plaats daarvan wandelden we wat door de rijke buurt van Madrid voor we naar het station gingen.

Eindelijk weer in Nederland!

Na letterlijk drie dagen thuis te zijn geweest, stond de volgende reis al op de planning. Ik ging in mijn eentje voor twee en een halve week naar Nederland om familie en vrienden te zien en de kerstdagen te vieren. Omdat ik net een paar dagen in Madrid was geweest, had ik vooral uitgekeken naar dat eerste reisje en dus voelde de reis naar Nederland heel plotseling omdat ik er nog weinig mee bezig was geweest.

Tiny houses

Het eerste weekend zou ik eigenlijk een cursus storytelling gaan volgen, die helaas niet doorging vanwege corona. Heel jammer! Tegelijkertijd gaf me dat wel een rustig weekend waar ik eigenlijk wel aan toe was. Zo wandelde ik onder andere naar een “dorpje” met tiny houses. Ik vind dat echt fascinerend en het is extra leuk om ze in het echt te zien.

Gezelligheid

Omdat ik voor mezelf werk en dit vanuit huis doe, kon ik zonder problemen doorwerken in Nederland. Heel fijn! Ik vind het altijd leuk om na lange tijd weer in Groningen te komen, want het is en blijft een leuke stad.

In het weekend zag ik eindelijk weer mijn vriendinnen; de vorige keer was inmiddels een half jaar geleden. We maakten er een gezellige avond van met Mexicaans eten, tiramisu en wijn.

Amsterdam

Op zondag ging ik met de trein naar Amsterdam, waar ik met twee vriendinnen had afgesproken. Alles was dicht en Amsterdam voelde veel te rustig voor Amsterdam. We zaten gezellig thuis met hapjes en kookten samen ’s avonds. In de trein kon ik voor een deel samen reizen met een vriendin en de andere anderhalf uur las ik lekker in mijn boek. Ik weet niet of anderen dit herkennen, maar ik vind reizen met de trein echt leuk en ontspannend.

Zonlicht

Het viel me weer eens extra op hoe grijs het in Nederland is. Gedurende een hele week was er letterlijk één middag met een klein beetje zon en verder was het alleen maar grijs. Ik word daar echt moe en ongemotiveerd van. Toen de nieuwe werkweek op maandag begon met een vrolijk zonnetje op mijn bureau was dat erg welkom! Ik had geen dagen vrij voor kerst en werkte dus gewoon. Door de week at ik ’s avonds nog een keer samen met een vriendin.

Kerstsfeer

Vinden jullie de kerstboom ook altijd zo gezellig? Echt een voordeel van bij mijn ouders zijn, want die hebben altijd een vrolijke kerstboom staan. Op kerstavond vierde ik een soort sinterkerst met mijn ouders, waarbij we lekker aten, sjoelden en gedichten met cadeaus uitwisselden. Ik vind dat zo’n leuke traditie! Op eerste kerstdag gingen we naar familie in Duitsland, waar we samen aten (je verwacht het niet met kerst), gezellig kletsten en wandelden. 

Terug naar Spanje

De tweede kerstdag gebeurde er weinig bijzonders en moest ik mijn koffer alweer inpakken, want de dag erna ging ik terug naar Spanje. De wekker ging al om half zes, zodat ik op tijd op Schiphol zou zijn voor mijn vlucht. Om zeven uur ’s ochtends zat ik nog vol energie, maar toen ik rond drie uur bijna thuis was, was dat wel wat weggezakt. Natuurlijk was ik wel heel blij om mijn vriend weer te zien, maar eerlijk gezegd had ik tegen zes uur ook wel gewoon zin om te gaan slapen.

Alsof de vele foto’s nog niet genoeg waren, bij deze ook nog twee videootjes van december:

🌤️ De mooiste zonsondergang van Madrid
🖼️ De glazen lift van het Reina Sofia museum

Dit is alweer het laatste stukje dat online komt in 2021. Een mooi moment om jullie te bedanken voor het lezen en voor de lieve reacties die jullie altijd achterlaten – wordt gewaardeerd! Ik hoop dat je een fijne kerst hebt gehad en dat je het nieuwe jaar positief start. Ik heb er in ieder geval zin in en allerlei leuke blogplannen voor 2022. Er gaan wat dingen veranderen hier, waar je snel meer van ziet/over leest. Heel veel liefs, 🎄🥂💕

Vond je het leuk om dit dagboekje te lezen? Klik dan op het hartje hieronder ♥️. Een reactie achterlaten is natuurlijk ook lief.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

22 reacties

 1. Wat een fijn overzicht om te lezen weer! En wat een mooie foto’s allemaal. Het klinkt als een hele fijne decembermaand. Ja, Nederland heeft (zeker nu het winter is) zoveel grijze, grauwe dagen! Heel weinig blauwe lucht met zon, ik mis het ook wel.

  Ik ben heel benieuwd naar je blogplannen voor komend jaar! Je hebt zo’n fijne blog om te volgen 🙂 Ik wens je nog een hele fijne jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar! ❤️

 2. Hoi Linda
  Het land Spanje ziet er mooi, maar vooral zonnig uit ☀️🇪🇸 Mooie foto’s heb je gemaakt, van de bezienswaardigheden van dat land.
  En ja, in Nederland zijn Tiny House’s echt hot aan het worden 🇳🇱🏠 Een fijne jaarwisseling toegewenst 🎆🥂

 3. Lindaschrijfthetop

  Er even tussenuit naar Madrid dat klinkt heerlijk. Gelukkig ben je nog even weg geweest

 4. Het zag er uit als een fijne maand! 😀 En ja hier in Nederland is het zo grauw… toen ik een maand uit Lissabon kwam viel me dat zo tegen haha. December is echt het ergste! (En Januari denk ik ook? Huil…)

  Fijn dat je je familie kon zien 😀 Fijne jaarwisseling! Hebben ze in Spanje nog tradities? Vast geen oliebollen zeker 😉

  • Nee, hier doen ze inderdaad niet aan oliebollen (en dat vind ik helemaal niet erg, want ik vind oliebollen niet echt lekker). De traditie hier is dat je in de laatste twaalf seconden van het jaar twaalf druiven in je mond moet proppen en doorslikken. Als het lukt heb je een goed jaar voor de boeg en zo niet… Hopen dat ik snel druiven kan eten dus! Jij ook een fijne jaarwisseling 🙂

 5. Leuk zo’n reisje Madrid! Hier alleen maar grauw weer. Alhoewel ik wel echt heb genoten van de dagen dat we echte vrieskou met een zonnetje er bij hadden. Dan kan ik echt uren wandelen samen met de hond.

 6. Een mooie maand december lijkt me! Eigenlijk dacht ik altijd dat Madrid maar een saaie stad was, maar het ziet er erg mooi uit!
  Fijn dat je weer even in Nederland bent geweest en vrienden en familie hebt kunnen zien. Maak er een mooi 2022 van!

 7. Hallo, die zonsondergang 🤩 En dat glazen paleis ziet er ook mooi uit! Fijn dat je even terug naar Nederland bent geweest en ik hoop dat 2022 een mooi jaar voor je mag worden 🙂

 8. Zo leuk om dit dagboekje te lezen! Het lijkt alsof het een gezellige maand geweest is.
  Hopelijk had je een fijne jaarwisseling!

  Met de trein reizen vind ik zelf niet per se ontspannend maar als ik tijd genoeg heb om in een boek te lezen is het nu ook weer niet heel verschrikkelijk 😉

 9. Wat een toffe maand heb je gehad. Madrid staat ook hoog op mijn lijstje, misschien eens het teken om de trip te gaan boeken. Fijn ook dat je naar Nederland kon komen, snap dat het fijn is om zo nu en dan hier te zijn!

 10. Museumhoppen in Madrid klinkt als de droom! Ik wil in mei naar Barcelona en dan een paar dagen naar Madrid en heb nu als zin om naar de musea te gaan.

  En wat tof om Groningen voorbij te zien komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *