Erasmus semester dagboekje 4: december 🇬🇧
Dublin, Londen, kerst in een Engels huis en het einde van het jaar

Tijdens mijn bachelor Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen studeerde ik een semester in het buitenland. Mijn keuze viel op de University of Sheffield in het Verenigd Koninkrijk, waar ik mijn Engels wilde verbeteren en vakken journalistiek volgde. Uiteraard was er ook tijd voor veel avonturen, nieuwe plekken en nieuwe mensen. In dit dagboekje neem ik je mee in mijn vierde maand in Engeland: december 2015.

Dublin

Na een Sinterklaasviering met de Britse studenten die Nederlands studeerden (ik hielp bij de conversatielessen) op donderdag, was het tijd voor een langere trip. Ik ging met een aantal vriendinnen naar Dublin voor een weekend. Eenmaal op het vliegveld in Manchester aangekomen bleken een heel aantal vluchten geannuleerd te zijn, maar die van ons ging nog gewoon door. Ongeveer halverwege in de lucht kondigde de piloot doodleuk aan dat we in Shannon gingen landen in plaats van in Dublin. Shannon? Ja, dat is aan de andere kant van het land. Een vriendin luisterde muziek, had niets meegekregen en kwam er pas op het vliegveld achter dat we niet helemaal juist waren, wat stiekem best grappig was. Het duurde lang voordat er een bus kwam en het duurde lang toen we eenmaal in de bus zaten. We misten onze eerste avond in Dublin – waar we veel zin in hadden – en kwamen midden in de nacht in ons hostel aan.

Op zondag bezochten we Howth, een prachtig plekje aan de kust net buiten Dublin. We zagen zeehonden, maakten een lange wandeling en genoten van prachtige uitzichten. Ons doel was een “fantastische” vuurtoren die uiteindelijk erg klein bleek te zijn. “Zelfs mijn wortel is groter”, aldus een vriendin. In de avond verkenden we Dublin, gingen we naar een pub en ook de volgende dag gingen we op ontdekkingstocht in de stad. Helaas vlogen we ’s avonds alweer terug en konden we lang niet alles van deze sfeervolle stad zien. Toch was ik blij om weer in mijn eigen bed te liggen en lekker lang te slapen.

Secret Santa

Een ander hoogtepunt van de maand was het vieren van secret santa met mijn huisgenoten. We hadden lootjes getrokken en iedereen had moeite gedaan voor zijn cadeaus. Er waren snacks, drankjes en typisch Engelse christmas crackers, waar een gouden kroontje uit kwam. Iedereen (op één ongezellige huisgenoot na) deed mee en we hadden een erg leuke avond.

Verder stond er nog een dagtripje naar Leeds op de planning, maar dat viel erg tegen. Het regende en regende en regende en de kerstmarkt was ook nog eens niet leuk. We brachten de hele dag door in een winkelcentrum en als je me kent, weet je dat ik daar absoluut niet blij van word.

Pre-kerst dingen

Samen met twee vriendinnen ging ik op een maandagavond naar een bar met de Nederlands afdeling van de universiteit. Ze hadden ons uitgenodigd, omdat we mee hadden geholpen met de lessen. Ik dronk voor het eerst in mijn leven (gratis) gin en tonics, maar dat was zeker niet de laatste keer ;). We waren een beetje aangeschoten en op weg naar huis nodigde een vriendin per ongeluk iemand uit voor de kerstdagen, zonder dat we dat echt wilden. Oeps.

We gingen uit eten met een grotere groep meiden waar we vaak samen dingen mee hadden gedaan dit semester. Het Turkse restaurant viel me een beetje tegen – ik had een overdosis halloumi en heb het sindsdien niet meer durven eten. Gelukkig was het wel een leuke avond, deze pre-kerst viering.

Londen

Op vrijdag 18 december had ik mijn laatste college ooit in Sheffield – alleen de tentamens en essays moesten nog afgemaakt worden. Direct na mijn college, ging ik met drie vrienden naar het station om naar Londen te gaan. We brachten hier een paar dagen door voor het kerst werd. Op mijn vijftiende kwam ik voor het eerst in Londen en was ik meteen verliefd op de stad. Dat was ook het moment waarop ik wist dat ik in Engeland wilde studeren en vijf jaar later studeerde ik daar echt. In de bus kwam ik erachter dat een vriend met gemak vier en een half uur kon praten. Niks mis mee, maar eigenlijk wilde ik een dutje doen. In het hostel bleek ik op de derde etage van een stapelbed te slapen, iets waarvan ik niet eens wist dat het bestond.

We brachten onze dagen wandelend door en het was fantastisch. We gingen naar Kensington voor de museums, bekeken dinosaurussen in het Natural History Museum, bezochten mijn geliefde buurt Camden, beklommen het London Monument, bekeken kunst in het Tate Modern en brachten onze avonden door in pubs. Ik had hele fijne dagen met hele fijne mensen. De kerstvakantie had niet beter kunnen beginnen!

Kerst in Engeland

Met twee van mijn huisgenootjes ging ik de ochtend nadat we terugkwamen uit Londen door naar de volgende bestemming. We brachten een week – waaronder de kerstdagen – door in het huis van een van de Nederlands docenten op de universiteit. Zo konden we uitgebreid koken terwijl zij in Nederland was en kregen haar katten te eten van ons (en uiteraard een hoop liefde). Ik had het geluk dat ik in de kamer van de dochter mocht slapen, waar letterlijk alle muren compleet bedekt waren met One Direction posters en plaatjes. 

Er kwamen nog drie andere vrienden langs op kerstavond en we kookten uitgebreid. Ook kregen we het voor elkaar om het brandalarm te laten afgaan door de houtkachel te gebruiken en toen moest de buurman komen om ons te helpen. Gênant. Verder knuffelden we veel met de drie katjes, keken we films en trokken we onze pyjama zelden uit. Echt heerlijk. Na een week moesten we helaas afscheid nemen van het huis, maar kwamen onze huisgenootjes gelukkig langzaam terug na de feestdagen.

We vierden oud en nieuw met het huis en een aantal extra genodigden. We decoreerden de woonkamer, kochten snacks en drank en zetten vrolijke muziekjes aan. Ik dronk al voor middernacht genoeg (lees: te veel), at twaalf druiven in twaalf seconden voor de klok twaalf keer sloeg, ging naar een club en wandelde terug naar huis op de hakken van een vriendin, omdat haar voeten pijn deden. Vervolgens at ik veel chips en ging ik naar bed. En zo eindigde 2015.

Vond je het leuk om dit dagboekje te lezen? Klik dan op het hartje hieronder ♥️. Een reactie achterlaten is natuurlijk ook lief.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *