Erasmus semester dagboekje 1: september 🇬🇧
introductieweken, slapende student gevonden en “family dinners”

Ik vond het zo leuk om mijn ESC vrijwilligerswerk dagboekjes te schrijven en daarom wil ik hetzelfde doen voor mijn Erasmus semester in Sheffield, Verenigd Koninkrijk. Omdat het inmiddels een tijdje terug is dat ik in Sheffield studeerde, ga ik je niet het hele proces van studeren in het buitenland uitleggen – daar is vast alweer van alles aan veranderd. Ik bedoel, ik kreeg toen nog studiefinanciering om dat te kunnen doen. Wel ga ik je wat context geven over mijn studie en wat ik precies in Engeland ging doen voordat we met het dagboekje beginnen.

De studie die ik volgde was Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Rijkuniversiteit Groningen. In mijn derde jaar was er een semester wat we vrij konden invullen, bijvoorbeeld met een stage, vakken aan een andere faculteit of een tijd in het buitenland. Zolang je aan het einde van het semester maar 30 ECTS had behaald, liep je geen studievertraging op en kon bijna alles. Ik bereidde me hier in mijn tweede studiejaar op voor en solliciteerde voor drie universiteiten in het buitenland. Ik werd toegelaten bij mijn eerste keuze: de University of Sheffield. En dat is hoe mijn avontuur begon.

Verhuisdag

Ik herinner me dat ik heel vroeg opstond en dat het een raar gevoel was dat ik later die dag in een ander land zou wonen. Ik herinner me ook dat ik in het vliegtuig naast een meisje van mijn studie zat dat ik amper kende en me afvroeg of we het wel goed met elkaar zouden kunnen vinden. (Spoiler: ja, want we zijn nog steeds vriendinnen!) Met nog een hoop andere buitenlandse studenten werden we op het vliegveld in Manchester opgehaald en kregen we de sleutels van onze tijdelijk kamers. ’s Middags wandelden we naar de Student’s Union, waar we ons pasje voor de oriëntatieweek kregen. ’s Avonds gingen we naar een barbecue voor de nieuwe buitenlandse studenten, maar ik was zo moe dat ik er eigenlijk niet van kon genieten. Het was een lange dag en continu Engels praten en nieuwe mensen ontmoeten kostte me veel energie.

Oriëntatieweek

Ik begon de dag met een wandeling waarop ik een verloren Amerikaans meisje vond en haar hielp om haar flat te vinden. Daarna deden we een speurtocht, verkenden we het centrum en ’s avonds deden we mee aan een interactieve quiz, waar we leuke mensen ontmoetten. Terug in mijn tijdelijke flat, ontmoette ik een tijdelijke huisgenoot en dronken we samen thee. De volgende dag deden we een campustour. Ik leerde bijvoorbeeld dat de Information Commons 24/7 open is en dat je er zelfs kunt douchen. Het was tijd voor mijn eerste typisch Britse afternoon tea en ’s avonds hadden we het eerste feest van het semester: de Global Intro Party. Mijn tijdelijke huisgenootje (van wie ik de hele dag niet zeker was of het een hij of een zij was) dronk zoveel dat ze dacht dat één van haar vrienden weg gevlogen was en ik leerde een drankspel genaamd “big fish, small fish”.

Na iets minder slaap dat gewenst, ging ik met mijn nieuwe vrienden naar de gratis winkel, waar we een aantal keukenspullen konden ophalen. We hadden een plan van aanpak, maar helaas waren de goede spullen (pannen!) allemaal weg toen wij aan de beurt waren. Maar hé, ik had een hele leuke mok en een heel leuk bord, dus er viel niets te klagen. ’s Avonds deden we mee aan een quiz & pizza avond in The Edge, het campusgebouw in ons studentendorp. Ik won niets, maar ontmoette wel leuke mensen. 

Op vrijdag verhuisde ik al van mijn tijdelijke flatje naar mijn permanente adres voor het semester. Het was een groot en cool huis (zeker vergeleken met de flats die meer weg hadden van een hotel) met tien kamers, meerdere douches en toiletten en een gedeelde keuken/woonkamer. (En met eekhoorns en konijnen in de tuin.) Ik ontmoette een aantal van mijn nieuwe huisgenoten en ze leken allemaal erg aardig. Het enige minpunt: mijn donkerpaarse muren en vieze, donkere vloerbedekking op de kamer. Ik pakte al mijn spullen uit en het weekend bestond vooral uit spullen kopen die we nodig hadden voor het huis en huisgenoten leren kennen. We deden drankjes ’s avonds en belandden op een huisfeest van een willekeurig Nederlands meisje. Een Ierse jongen vroeg me: “je kunt twee bier drinken of naar Ierland vliegen, wat kies je?”. Een goede vraag om de avond mee te eindigen. Mijn nieuwe huisgenoten en ik startten een nieuwe traditie: onze family dinners, waar één iemand voor het hele huis kookte en we de avond samen doorbrachten.

Introductieweek

Na de oriëntatieweek was het nog niet klaar met de pret, want er volgde een introductieweek waar ook de nieuwe eerstejaars studenten aanwezig waren. Ik maakte onder andere een Engelse toets om mijn niveau vast te leggen, zodat ik ingedeeld kon worden in de juiste klas, en ik meldde me aan voor vakken. Ook liet ik een pot jam vallen in Aldi en vond ik een student die in slaap was gevallen in het park. Hij had waarschijnlijk een aantal pilletjes op en het duurde maar liefst anderhalf uur om de beste jongen thuis te krijgen, want hij wist ook niet meer zo goed waar hij woonde. Mijn Deense huisgenoot had een kapotte telefoon en gebruikte die van mij, dus had ik een heel Deens gesprek in mijn inbox. 

Verder was er een Game of Thrones feest waar een van de acteurs aanwezig was, ontmoetten we onze buren waar we  niet echt een klik mee hadden en hielden we verschillende family dinners in ons huis. Tijdens een hike in het Peak District besloot een huisgenoot dat hij een goede route wist, waardoor een andere huisgenoot met één witte sneaker en één bruine sneaker thuiskwam, omdat we ergens door de drab liepen. De introductieweek eindigde op de rommelmarkt en met een pub quiz in de avond. De host had een heel sterk lokaal accent, waardoor we de vragen niet konden verstaan en we thuis ons verdriet wegdronken met veel thee.

Studeren

Na twee fijne weken met introductieactiviteiten en een hoop nieuwe mensen, begon het echte studentenleven op de universiteit. Je zou bijna vergeten dat dat was waarvoor ik kwam. Ik volgde mijn journalistiekvakken, waarvan eentje niet zo leuk was. Ik ging met een vriendin mee naar een ander vak wat veel beter beviel en wisselde meteen naar deze les. Verder volgde ik Engels voor buitenlandse studenten en dat was heel leuk. Ik ging naar de cheerleading society, waar geen leuke mensen rond bleken te lopen. Jammer, want het had me leuk geleken om eens een heel andere sport te proberen. Ook ging ik tijdens de eerste studieweek naar een rolschaatsdisco, wat echt fantastisch was – zo lang geleden dat ik gerolschaatst had!

Mijn eerste tweeëneenhalve week in Engeland waren super leuk – ik ontmoette zo veel leuke mensen tijdens de oriëntatie- en introductieweek en mijn negen huisgenoten bleken ook super te zijn (er trokken zelfs nog twee extra mensen in en dus waren het er elf). Ik had altijd iets te doen en iemand om mee te praten.

Vond je het leuk om dit dagboekje te lezen? Klik dan op het hartje hieronder ♥️. Een reactie achterlaten is natuurlijk ook lief.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *