Zevenentwintig

Deze week werd ik zevenentwintig. Het besef dat ik als ik een kledingstuk zou zijn al vintage was, of ten minste retro, doet me toch een beetje oud voelen. Om het te vieren, neem ik je aan de hand van anekdotes mee door de afgelopen 27 jaren. Ongeveer dan, want van de eerste jaren weet ik niet heel zeker of alles bij het goede jaar staat.

  • 0️⃣1️⃣ – Mijn ouders wilden professionele familiefoto’s laten maken in mijn eerste jaar op deze wereld, maar ik weigerde om mee te werken en trok alleen lelijke gezichten.
  • 0️⃣2️⃣ – Per ongeluk – in ieder geval in hun versie van het verhaal – werd ik samen met de autosleutel opgesloten in een auto op een warme zomerdag. Gek genoeg kreeg ik het als eenjarige niet voor elkaar om mezelf uit de auto te bevrijden en dus moest mijn vader van werk komen om me te redden.
  • 0️⃣3️⃣ – Het leek me een super goed idee om verstoppertje te spelen met mijn moeder, zonder haar daar van tevoren over te vertellen. Ik verstopte me zo goed dat mijn moeder dacht dat ik was weggelopen of ontvoerd was.
  • 0️⃣4️⃣ – Mijn angst voor mensen met zonnebrillen bereikte een hoogtepunt toen mijn moeder me van de peuterspeelzaal moest halen, omdat mijn lerares een zonnebril droeg. Ik was volledig in paniek en durfde de lerares niet te vertellen waar het door kwam.
  • 0️⃣5️⃣ – Voor het eerst reed ik op een pony in Spanje, maar het luie dier was niet vooruit te branden en dus besloot ik dat pony’s en paarden stom zijn.
  • 0️⃣6️⃣ – Voor het eerst ging ik naar turnen, waar we het kat-en-muis-spel speelden en ik zo bang voor de kat was dat mijn moeder weer eens een huilend kind op moest halen.
  • 0️⃣7️⃣ – Mijn basisschoolvriendje, die net als ik graag in bomen klom, wilde me een zoen op mijn wang geven. Dat wilde ik niet, want dat was vies.
  • 0️⃣8️⃣ – Voor het eerst reed ik op een ezel in Griekenland, wat een leuke ervaring was voor mij en wat mijn moeder nog steeds nachtmerries oplevert.
  • 0️⃣9️⃣ – Ik schreef mijn eerste boek over de avonturen van Johanna 1 en Johanna 2, mijn twee plastic aardbeien die ik ooit gratis kreeg in een vakantiepark.
  • 1️⃣0️⃣ – Vol angst keek ik toe hoe mijn vriendin mandarijnenschillen over de heg gooide tot mijn buurman schreeuwde dat ze een oester was toen hij een schil op zijn hoofd kreeg. We verstopten ons in de wc, maar mijn moeder dwong ons om eruit te komen en sorry te zeggen.
  • 1️⃣1️⃣ – Mijn basisschoolvriendje maakte het na zes jaar uit om de volgende dag verkering te hebben met een ander meisje. Betekenden al die cd’s die hij voor me had gebrand dan helemaal niets?
  • 1️⃣2️⃣ – Tijdens mijn grotere rol in de groep acht musical droeg ik klompen, waardoor mijn voeten onder de blauwe plekken zaten, en zong ik vreselijk vals een solo couplet voor een groot publiek.
  • 1️⃣3️⃣ – Stiekem en volledig anoniem begon ik met bloggen tijdens de zomervakantie waarin we naar een grote stad verhuisden waar ik niemand kende. Want ja, gênante hobby.
  • 1️⃣4️⃣ – Een vriendin en ik plaatsten een contactadvertentie op Marktplaats namens Beatrijs, een oudere dame met een tuin vol kippen die op zoek was naar de liefde. We kregen verrassend veel reacties van geïnteresseerden.
  • 1️⃣5️⃣ – Twee weken lang was ik een circusartiest op vakantie, waar ik leerde koorddansen (op zo’n twintig centimeter boven de grond) en aan het eind van de week een meedeed met de show voor het hele park.
  • 1️⃣6️⃣ – Mijn droom om gele All Stars te hebben werd realiteit tijdens mijn eerste bezoek aan Londen, waarbij ik verliefd werd op de stad en het land.
  • 1️⃣7️⃣ – Huilend met een colafles die stiekem half gevuld was met amaretto in de berm van Pinkpop zitten omdat onze lift, een vrouw die zeker twintig sigaretten in de auto rookte tussen Groningen en Limburg, ons en al onze spullen super ver van onze camping had afgezet.
  • 1️⃣8️⃣ – Tegen een paal op straat aan knallen tijdens mijn eerste vakantie met vriendinnen in Spanje, waardoor ik de hele vakantie met een gigantische blauw-groen-paarse plek op mijn bovenbeen rondliep.
  • 1️⃣9️⃣ – Het studentenleven begon met een introductieweekend waarbij ik met een ballon op schoot zat en andere mensen weer op die ballon moeten gaan zitten om hem kapot te krijgen, waardoor ik de rest van het weekend enorme spierpijn in mijn benen had. En mijn team won niet eens.
  • 2️⃣0️⃣ – Voor het eerst in mijn leven deed ik een Nieuwjaarsduik en ik besloot dat het tintelende gevoel in mijn hele lichaam en de daaropvolgende vijf uren waarin ik het zelfs voor een houtkachel niet warm kon krijgen niet voor herhaling vatbaar waren.
  • 2️⃣1️⃣ – Tijdens mijn Erasmus semester in Engeland woonde ik met elf huisgenoten, waarvan eentje dacht dat aardappels in de koelkast horen, plastic borden in de oven kunnen en stofzuigen om half acht ’s ochtends geaccepteerd is in een studentenhuis.
  • 2️⃣2️⃣ – Ik verhuisde naar mijn geliefde studentenkamer, waar ik meerdere keren per week mocht genieten van tuinfeestjes van de buren, terwijl mijn eigen wekker de volgende ochtend om vijf uur ging, en waar mijn huisbaas het erg gezellig vond om te kletsen wanneer hij weer eens een raar half klusje kwam doen wat nergens goed voor was.
  • 2️⃣3️⃣ – Op weg naar huis na een middag opnames maken in het ziekenhuis voor mijn masterscriptie werd ik aangereden door een fietser die gewoon vrolijk doorfietste en stond ik er in alle pijn even bij stil hoe grappig het was dat ik net bij het ziekenhuis vandaan kwam.
  • 2️⃣4️⃣ – Terwijl ik in mijn pinguïnpyjamabroek op een feestje met een ijsbeer praatte die me vertelde dat hij de boomhut van twee verdiepingen had gebouwd, wist ik dat een jaar in Oostenrijk wonen de beste keuze was die ik had kunnen maken.
  • 2️⃣5️⃣ – Ik leerde dat wanneer je tweehonderd uur in twee weken werkt en overleeft op pure adrenaline, je tolerantie voor vervelende mensen, zoals een man uit Qatar die maar blijft schreeuwen dat hij gratis tickets wil of een collega die denigrerende opmerkingen maakt, echt omlaag gaat.
  • 2️⃣6️⃣ – Tijdens mijn eerste week bij mijn eerste volwassen baan zat ik vrijwel de hele week alleen op een kantoortje en had ik geen flauw idee wat ik moet doen, omdat mijn collega’s het te druk hadden. Dat bleek een goede voorbode van hoe ik me tijdens de resterende tijd bij die baan ging voelen, zeker in de periode waarin de pandemie uitbrak en alle leuke dingen wegvielen.
  • 2️⃣7️⃣ – Mijn emigratie naar Spanje bleek een goede beslissing toen steeds meer dingen op hun plek begonnen te vallen, hoewel me net iets te vaak gezegd werd dat ik meer moet eten en dat het raar is om vegetariër te zijn.

Dus jaar 2️⃣8️⃣, wat is ?

3
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

14 reacties

 1. Haaaa wat leuk gedaan dit 😀 Je schrijft zo leuk! Snap wel dat dat je werk is 😉 Wat een herinneringen, ik weet nog nauwelijks anekdotes helaas haha 😀
  Moest wel lachen om het aardbeiverhaal en Beatrijs.

 2. Wat een super leuke blogpost! Echt heel grappig om alles te lezen, zo veel zalige anekdotes. Met veel plezier doorgescrolld!

 3. Gefeliciteerd! En leuk lijstje 😊 Ik ben altijd bang dat ik dingen verkeerd onthoud van mijn eigen jeugd, maar gelukkig heeft mijn moeder best een goed geheugen.

 4. Proficiat met je verjaardag en haha door dit lijstje lijkt het wel alsof je al veel (genante of leuke) dingen hebt meegemaakt 😃

 5. Om te beginnen: nog van harte gefeliciteerd! En wat een super leuk en grappig artikel. En ook zo leuk geschreven, ik heb gelachen!

 6. Gefeliciteerd nog met je verjaardag!
  Heel erg leuk geschreven. Originele weetjes. 🙂

 7. Linda nog gefeliciteerd met je verjaardag 🎉 Leuk al die weetjes ook over elke leeftijd, die je hebt gehad 😃

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.