10x wat te doen op de Cíes-eilanden (Islas Cíes) – het mooiste strand van de wereld 🌊

Als je aan het mooiste strand ter wereld denkt, schieten er waarschijnlijk allerlei beelden van verre, tropische oorden door je hoofd. Echter, het mooiste strand van de wereld is dichter bij huis dan je denkt. Als je The Guardian mag geloven, hebben de Cíes-eilanden in Galicië (Noord-Spanje) het allermooiste strand ter wereld. Dat is een gelukje voor mij, want ik blijk dus heel dicht bij het mooiste strand ter wereld te wonen. En dus ging ik op onderzoek uit, oftewel: ik bezocht de Cíes-eilanden. Dat viel zeker niet tegen en daarom zet ik 10x wat te doen op de Cíes-eilanden (Islas Cíes) voor je op een rijtje.

Toestemming aanvragen & boottickets reserveren

Een bezoek aan de Cíes-eilanden vraagt om iets meer voorbereiding dan de gemiddelde dagtrip. Om te voorkomen dat het beschermde natuurgebied overvol raakt met toeristen, is het namelijk verplicht om toestemming bij de overheid te vragen. Dit kun je maximaal 90 dagen voor je bezoek online doen en zonder toestemming is het niet mogelijk om de eilanden te bezoeken. Zorg ervoor dat je op tijd reserveert, want vol is vol.

Nadat je de aanvraag hebt gedaan, heb je twee uur de tijd om met de ontvangen code boottickets te reserveren. De veerboten vertrekken in de havens van Cangas en Vigo. Dezelfde boot stopt op beide locaties en Vigo ligt het dichts bij de eilanden, dus is in de meeste gevallen de beste locatie om op te stappen. Hieronder staat de link naar de pagina vanaf waar je toestemming vraagt en waar je de mogelijkheden voor veerdiensten vindt. 

» Vraag hier toestemming en reserveer boottickets

De Cíes-eilanden zijn een archipel bestaande uit drie eilanden: Monteagudo (rechts op de kaart), Do Faro (links op de kaart) en San Martiño. De twee eilanden op de kaart zijn met elkaar verbonden via een strand en via een verhoogd pad. San Martiño is niet direct verbonden met de andere twee eilanden en alleen per boot te bezoeken, maar je kunt het eiland wel zien.

10x wat te doen op de Cíes-eilanden (Islas Cíes)

Oké, laten we doorgaan naar mijn tien tips voor wat te doen op de Cíes-eilanden. Op bovenstaande kaart zie je alle locaties die ik in het lijstje vermeld. Wil je een uitgebreidere kaart zien? Klik dan hier.

1. Wandelroute ‘Faro de Cíes’ (geel) naar de hoogstgelegen vuurtoren

 • Afstand: 7 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 3 uur
 • Hoogte: 175 meter

Wandelroute ‘Faro de Cíes’ is de langste wandelroute het eiland, maar zeker de moeite waard. Je wandelt eerst een stuk door de natuur terwijl je langzaam omhoog gaat en eindigt met haarspeldbochten naar de top van de heuvel. Bovenop de heuvel staat de Faro do Cíes, oftewel de vuurtoren van Cíes. Het is misschien wel de populairste wandelroute van het eiland en dat heeft een reden: de spectaculaire uitzichten die je vanaf boven hebt, onder andere op het eiland San Martiño.

Tip: begin de dag met deze wandelroute. Er is namelijk weinig schaduw onderweg en je legt de route dus het liefst niet op het heetst van de dag af.

De uitzichten onderweg en vanaf boven:

2. Wandelroute ‘Faro da Porta’ (groen) naar de laaggelegen vuurtoren

 • Afstand: 5,3 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 1 uur en 45 minuten
 • Hoogte: 55 meter

Wandelroute ‘Faro da Porta’ begint hetzelfde als de wandeling naar de Cíes-vuurtoren en leidt je naar de tweede vuurtoren op het eiland Do Faro. De groene wandelroute is makkelijker dan de gele, omdat je veel minder de hoogte in hoeft. Ook hier heb je vanaf het eindpunt – de vuurtoren – uitzicht op San Martiño. 

Tip: kies of voor de gele of voor de groene wandelroute – beide routes lopen over hetzelfde eiland en zijn dus vergelijkbaar. Mocht je nog een route willen lopen, kun je beter voor de rode of blauwe op Monteagudo kiezen.

Zelf heb ik de route niet gelopen, maar hieronder zie je de vuurtoren ‘Faro da Porta’:

3. Wandelroute ‘Alto do Príncipe’ (blauw) naar een uitzichtpunt op een heuvel

 • Afstand: 2,5 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 1 uur en 30 minuten
 • Hoogte: 122 meter

Wandelroute ‘Alto do Príncipe’ is de kortste wandelroute van de vier en de enige die geen vuurtoren als eindbestemming heeft. Dat maakt de eindbestemming echter niet minder mooi, want het uitzicht vanaf ‘Alto de Príncipe’ is adembenemend. Je ziet de andere twee eilanden en op een heldere dag kun je het vaste land in de verte ook nog zien.

Tip: kijk als je boven bent niet alleen naar het uitzicht, maar ook naar de grond, want dan is er een grote kans dat je ten minste één hagedis ziet.

De uitzichten onderweg en vanaf boven:

4. Wandelroute ‘Faro do Peito’ (rood) naar de vuurtoren van Monteagudo

 • Afstand: 5 kilometer (heen en terug)
 • Duur: 2 uur
 • Hoogte: 60 meter

Wandelroute ‘Faro do Peito’ leidt je naar de vuurtoren van het eiland Monteagudo. Onderweg kom je onder andere langs het strand, een vogelobservatorium en de steilste kust van het eiland. Op het eindpunt kun je ook Ons – een ander Galicisch eiland – zien. 

Tip: je komt onderweg langs het Figueiras-strand, het enige nudistenstrand van het eiland. 

(Deze route heb ik zelf niet gelopen en dus heb ik hier ook geen foto’s van.)

5. Een nacht kamperen op de Cíes-eilanden (Islas Cíes)

Op de Cíes-eilanden vind je geen hotels of luxe resorts, maar het is wel mogelijk om er te kamperen. Op de camping kun je een tent huren of je kunt ervoor kiezen om zelf je tent mee te nemen. Let op: ook bij een overnachting op de Cíes-eilanden is het belangrijk om op de juiste manier vooraf toestemming te vragen. In plaats van voor een dag toestemming te vragen, kun je dat ook als campinggast doen. Nadat je toestemming hebt gevraagd, kun je de tickets voor de boot boeken en reserveren op de camping.

» De camping op de Cíes-eilanden en reserveren

6. Zwemmen en zonnen op ‘Area das Rodas’

Het “mooiste strand ter wereld” mag uiteraard niet ontbreken in dit lijstje met tips. ‘Area das Rodas’ is het lange strand dat de twee eilanden met elkaar verbindt en is de populairste plek om te zonnen en te zwemmen. Dit strand ligt op slechts enkele minuten lopen vanaf de veerboot en het zand is bijna wit van kleur. Liever op een rustiger strand zonnen? Dan kies je voor een van de andere stranden op het eiland.

7. Snorkelen aan ‘Area de Nosa Señora’ of ‘Area de Figueiras’

Voor snorkelliefhebbers zijn ‘Area de Nosa Señora’ en ‘Area de Figueiras’ een goede keuze. Het ‘Nosa Señora’-strand ligt op het eiland Do Faro en is een stuk rustiger dan het ‘Area das Rodas’. Je kunt hier ook heerlijk zonnen of zwemmen. Het ‘Figueiras’-strand ligt op het eiland Monteagudo en is het enige nudistenstrand van de Cíes-eilanden. Ook dit strand is ideaal voor snorkelliefhebbers.

8. Vis of zeevruchten eten in restaurant Serafín (blauw)

Galicië staat bekend om vis en zeevruchten en in restaurant Serafín kun je een aantal typische gerechten uit de Galicische keuken proeven. Het restaurant ligt op de terugweg als je de gele of groene wandelroute hebt gedaan en is de perfecte lunchplek voor liefhebbers van vis en zeevruchten. In dit restaurant eet je met een prachtig uitzicht op de zee.

9. Lekker uit eten in een van de andere drie restaurants

Geen fan van vis of zeevruchten? Dan kun je terecht in een van de andere drie restaurants op het eiland. Vlak bij de aanlegsteiger van de veerboot ligt restaurant Rodas (geel), waar je verschillende warme gerechten kunt eten tussen de middag. Ook tussendoor kun je hier terecht voor een drankje, een kop koffie of een tussendoortje. Bocadillos Begoña (rood) is de juiste keuze als je geen volledige maaltijd wilt eten, maar zin hebt in een belegd broodje. De laatste optie is het campingrestaurant (groen), waar je zowel in het zelfservice-gedeelte kunt eten als in het restaurant-gedeelte. Tussen de middag kies je uit verschillende warme gerechten en ’s avonds kun je er pizza eten.

Tip: voor vegetariërs en veganisten is het campingrestaurant een goede optie. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een salade met een portie frietjes erbij. Voor vegetariërs is er ook de mogelijkheid om een tortilla te bestellen.

10. Spot hagedissen, dolfijnen of andere dieren in het wild

En de laatste tip: houd je ogen goed open, want er zijn veel dieren te zien. Tussen de stenen zie je regelmatig hagedissen verschijnen of verdwijnen en vanaf het strand spot je met wat geluk een dolfijn. Ook voor vogelliefhebbers zijn de Cíes-eilanden een goede keuze. Er zijn twee vogelobservatoriums op de eilanden en het is dan ook een goed idee om een verrekijker mee te nemen als je vogels wilt spotten.

Goed om te weten

Om af te sluiten, zet ik nog een aantal dingen voor je op een rij die goed zijn om te weten voordat je naar de Cíes-eilanden vertrekt.

 • Er zijn geen vuilnisbakken op het eiland. Zorg er dus voor dat je een vuilniszak bij je hebt, zodat je afval mee terug kunt nemen op de veerboot en op het vasteland weg kunt gooien.
 • Neem voldoende zonnebrandcrème mee en smeer je regelmatig in; de zon is feller dan je denkt.
 • Het weer op de eilanden kan snel veranderen en het is belangrijk om hierop voorbereid te zijn. Op de veerboot waait het hard en is het een stuk kouder dan op de eilanden. Een jas of een trui komt dus ook op warme dagen van pas.

Veel plezier!

2
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

2 reacties

 1. Wauw, wat is het ontzettend mooi daar. Snap dat je enorm genoten hebt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.