Jaaroverzicht ★ mijn eerste jaar in Galicië, freelancer worden en veel buiten

Over een maandje wemelt het in blogland waarschijnlijk van de jaaroverzichten, dus bij deze wil ik de “drukte” voor zijn. Mijn jaaroverzicht correspondeert niet helemaal met het kalenderjaar, maar wel met mijn eerste jaar hier in Galicië. Het lijkt me dan ook leuk om jaarlijks een overzicht te maken en terug te blikken op hoe mijn leven in Spanje is. Een greep uit mijn eerste jaar: ik moest allerlei saaie dingen regelen, er waren talloze corona lockdowns, ik begon als freelancer te werken, ik bracht veel tijd buiten in de natuur door, er waren allerlei leuke zomeractiviteiten en ik verhuisde van een dorp naar de stad. In dit overzicht vind je ook mijn favoriete foto’s en video’s van het jaar.

Maand 1: november 2020

Op 13 november verhuisde ik – midden in de pandemie – naar Galicië, Spanje. Uiteindelijk was dat twee weken later dan gepland en ik had heel veel zin om mijn vriend weer te zien, die al een aantal weken in Spanje was. We woonden bij zijn familie wat, zeker in het begin en met de bestaande taalbarrière, best even wennen was. Gelukkig was iedereen lief voor me en zat het weer ontzettend mee. Het was in november nog bijna twintig graden en ik ging er dan ook veel op uit om de omgeving te verkennen. Zo bijzonder om aan het strand te wonen! Verder stonden de eerste weken in het teken van saaie dingen regelen voor mijn verhuizing.

Maand 2: december 2020

In december waren de coronarestricties fors aanwezig en als ik het me goed herinner, mochten we een deel van de maand het dorp niet verlaten. Afgezien van fijne wandelingen in het dorp was de maand dan ook niet heel spannend. Ik maakte zelf kerstkaartjes voor mijn ouders en vriendinnen en we spraken af met een vriend van mijn vriend. Dit laatste is noemenswaardig omdat zijn puppy in het uur dat we daar waren bijna drie keer in huis plaste, waarvan één keer op de bank. Bah. Door de restricties konden we met kerst weinig en aten we gewoon iets uitgebreider met het gezin van mijn vriend.

Ik besteedde in december ook veel tijd aan het zoeken naar werk en had zelfs eind december mijn eerste sollicitatiegesprek. Ze wilden me aannemen voor de positie, maar ik had zoveel twijfels over het werk zelf en de locatie dat ik besloot om het aanbod af te slaan. Wel kwam ik hierdoor voor het eerst in Vigo en zag ik – hoewel de feestdagen al voorbij waren – een deel van de knettergekke kerstversiering (ze nemen kerst daar uiterst serieus).

Maand 3: januari 2021

In januari mochten we nog steeds het dorp niet uit en gebeurde er dus weinig bijzonders. Ik had het vooral veel koud. De temperatuur was niet eens zo laag, maar het vochtgehalte in de lucht was zo hoog dat ik het standaard koud had. Na het afslaan van het baanaanbod, kwam er vrijwel meteen een nieuwe kans op mijn pad. Een vriendin stuurde een vacature door voor een functie als tekstschrijver, waarbij je locatie onafhankelijk kon werken. Ik solliciteerde en kreeg de functie, dus was het tijd om mezelf te registeren als freelancer hier in Spanje. Mijn vriend en ik deden veel verwoede pogingen, maar het lukte ons maar niet om de weg in de bureaucratie te vinden. Uiteindelijk schakelden we professionele hulp in en opeens was ik twee dagen later een heuse freelancer.

Maand 4: februari 2021

De maand begon met mijn nieuwe functie als tekstschrijver. Ik kreeg allerlei verschillende opdrachten binnen: van korte beschrijvingen van producten tot langere blogs over uiteenlopende opdrachten. Vlak nadat ik geregistreerd was, kreeg ik een bericht van het bedrijf waar ik in december het sollicitatiegesprek had. Of ik misschien als freelancer voor ze aan de slag wilde op communicatiegebied? Hoe toevallig! Ik had nog niet eens op LinkedIn gedeeld dat ik mijn freelance-carrière begonnen was. Zodra ik dat deed, kreeg ik nog een berichtje van iemand die ik vaag kende van een vorige baan en had ik opeens drie verschillende (potentiële) klussen. 

Waar het begin februari nog koud en nat was, kwam de lente tegen het einde van de maand al tevoorschijn. Het was bijna twintig graden overdag en soms kon ik zelfs al zonder jas naar buiten. Ik ontdekte mijn nieuwe favoriete strand met een schommel waar vrijwel nooit iemand was en bracht veel warme middagen door op deze plek. Ook ging ik naar de tandarts, waar ik later nog op terugkom.

Maand 5: maart 2021

In maart was het echt lente in Spanje, terwijl het in Nederland volgens mij nog koud was. Mij hoor je niet klagen. Ik bracht wederom veel tijd buiten door en eind maart zwom ik zelfs al in een van de natuurlijke zwembaden. Het water was fris, maar buiten was het nog bijna twintig graden om zeven uur ’s middags. Ik voelde me helemaal blij na deze duik. In maart was mijn verjaardag en werd ik 26. Ik deed weinig bijzonders voor de gelegenheid, maar bakte wel een taart voor mezelf en mijn vriend nam me mee naar een koffietentje in het dorp waar ik al een hele poos naartoe wilde.

Maand 6: april 2021

Ik zei dat ik nog op de tandarts terug zou komen, toch? In april werden twee van mijn verstandskiezen getrokken, op twee verschillende momenten. Ik liep dus een deel van de maand rond met dikke wangen en kon maar moeilijk kauwen. Ik vreesde het spuitje in mijn mond het meeste, wat achteraf heel erg meeviel. Aangezien eten echt mijn hobby is, was het jammer dat het een tijdje moeizaam ging. Verder ging ik in april een dag naar Santiago de Compostella met mijn vriend en een vriend van hem. We bezochten verschillende musea en aten samen ergens. Ook begon ik in april met de nieuwe klus als freelancer waar ik via LinkedIn over was benaderd (waar ik het eerder dus al over had). Leuk om weer een nieuwe werkuitdaging te hebben!

Maand 7: mei 2021

De corona lockdown van april zat er pas net op toen er eind mei weer een lockdown werd aangekondigd. Mijn vriend en ik hadden een weekendje weg naar Santiago de Compostella gepland en precies op die zaterdag zou de lockdown ingaan. Gelukkig konden we op vrijdagochtend nog zonder problemen het dorp uit en terugkomen mag altijd. We waren opgelucht, want we hadden echt zin om even een paar dagen ergens anders te zijn. We hadden een rustig weekend met wandelingen, museumbezoeken en lekker eten. Aan mijn archief met foto’s van de maand kan ik niet echt zien wat ik verder heb uitgespookt in mei, behalve een aantal strandwandelingen. Het blijft dus bij een verhaal over een weekendje weg 😉

Maand 8: juni 2021

Ik zou halverwege juni terug naar Nederland gaan om eindelijk – na acht maanden! – mijn familie en vrienden weer te zien. De maand begon helaas met de lockdown waar ik over vertelde en dus maakte ik me een beetje zorgen. Zou ik wel naar Nederland kunnen? Gelukkig ging het dorp voor die tijd weer een niveau terug op de coronakaart, deed ik een (mega dure) coronatest en kon ik naar Nederland. Fijn om mijn familie en vrienden weer te zien en samen leuke dingen te doen. Ik zat urenlang op terrasjes, at met vriendinnen en bracht tijd door met mijn ouders.

Maand 9: juli 2021

Begin juli was ik nog in Nederland en ging ik zelfs twee keer naar Duitsland. De eerste keer was om familie te zien en de tweede keer ging ik een dag naar Borkum met mijn ouders. Dat voelde echt als een heerlijke vakantiedag voor ik op 5 juli weer terug naar Galicië ging. Die week stond er meteen iets leuks op de planning; ik ging naar de tentoonstellingsopening voor de kunstprijs die mijn vriend had gewonnen. Ik was ontzettend trots en vond ik het leuk om dat eens mee te maken. Verder bracht ik veel tijd aan het strand door, ofwel door lange wandelingen te maken ofwel door te zwemmen. Ook zaten mijn vriend en ik regelmatig ’s avonds op het strand met een biertje of een ijsje. Heerlijk om op deze manier van de zomer te kunnen genieten.

Maand 10: augustus 2021

Augustus was een van mijn favoriete maanden van dit jaar. Niet alleen begon ik weer met bloggen, maar ik had ook twee en een halve week vakantie. Het was mijn eerste echte vakantie sinds ik als freelancer begonnen was en het was heerlijk. Ik ging zwemmen in de zee, maakte lange wandelingen en kreeg mijn eerste vaccinatie (hoera, eindelijk!). Halverwege de maand kwamen mijn ouders naar Santiago de Compostella en verbleef ik daar anderhalve week met hen. We bezochten allerlei plekken in en rondom de stad, waar ik uitgebreid over schreef op mijn blog: deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4. Eind augustus begon ik weer met werken én kreeg ik mijn tweede vaccinatie.

Maand 11: september 2021

September was een maand vol goed nieuws. Mijn vriend kreeg te horen dat hij een PhD-positie had en hij vond ook nog eens een parttime baan voor daarnaast, allebei in dezelfde stad. Dit betekende dat we eindelijk op zoek konden gaan naar ons eigen plekje! We bezochten dan ook verschillende appartementen in september en vonden uiteindelijk ons huidige appartement. Verder genoten we nog volop van het heerlijke zomerweer met lange wandelingen en ijsjes. Ook vond het dorpsfeest plaats in september, was mijn vriend jarig en speelden we veel air hockey.

Maand 12: oktober 2021

Oktober stond volledig in het teken van verhuizen. Het eerste weekend van de maand brachten we onze spullen naar het appartement en maakten we alles grondig schoon. Gedurende de maand kochten we de spullen die we nog nodig hadden en werd het appartement steeds meer een thuis. Ook verkende ik de stad, genoot ik van het lekkere weer en deden mijn vriend en ik (meerdere) drankjes in de stad. Het laatste weekend van de maand gingen we terug naar het dorp, om de familie van mijn vriend te zien. 

Niet alleen maar leuk

In totaal heeft het ons dus bijna een jaar gekost om hier op onze pootjes terecht te komen. De zoektocht naar werk was geen makkelijke en dat was soms frustrerend. Het hielp voor mij ook niet mee dat we lange tijd bij de familie van mijn vriend woonden. Ik vond het super lief dat we daar mochten wonen en ben daar ook ontzettend dankbaar voor, maar het is natuurlijk niet wat we wilden. Daarnaast was er voor mij de taalbarrière, waardoor ik me vaak ongemakkelijk voelde en me altijd meer een gast als een bewoner van het huis heb gevoeld.

De frustraties rondom de zoektocht naar werk en de woonsituatie in combinatie met de taalbarrière en de coronarestricties zorgden ervoor dat mijn eerste jaar in Galicië echt niet altijd leuk was. En dat wil ik nog graag hebben toegevoegd, zodat dit jaaroverzicht realistisch is en niet op een fantastisch sprookje lijkt. Afgezien van af en toe moeilijk, vond ik mijn eerste jaar hier ook heel fijn. Ik bracht veel tijd in de natuur door, pakte oude hobby’s op en voelde me een stuk rustiger dan ik me in lange tijd had gevoeld.

En met deze positieve noot en onderstaande video’s wil ik het jaaroverzicht afsluiten. Op naar een volgend, mooi jaar in Galicië! 🥂

Vond je het leuk om dit jaaroverzicht te lezen? Klik dan op het hartje hieronder ♥️. Een reactie achterlaten is natuurlijk ook lief.

7
Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

10 reacties

  1. Zo leuk om te zien hoe je je eerste jaar in Spanje hebt ervaren. Veel dingen zijn erg herkenbaar, zowel de frustraties als sommige leuke dingen. Al bij al lijkt het me dat je een fijn jaar achter de rug hebt. En die foto’s ook…Ik krijg spontaan zin om naar het strand te gaan! Ik hoop dat je komende jaar in Spanje net zo fijn is, of misschien nog wel fijner, nu de meeste dingen op hun plaats zijn gevallen. 🙂

  2. Natuurlijk is niet alles altijd rozengeur en maneschijn. Maar als je zo terugkijkt, dan denk ik dat je wel mag concluderen dat je toch de afgelopen tijd wel heel veel leuke en gelukkige periodes hebt gekend. En dat je dat maar mag onthouden en de mindere kanten een beetje ‘vergeet’. Op naar een mooi nieuw jaar!

  3. Leuk om te lezen! Zeker omdat je niet vanaf november 2020 direct blogde natuurlijk. Ik merk zelf dat ik in blogposts ‘van het moment’ (hoe zeg je dit haha) altijd wel het positieve van het leven/de situatie inzie, maar soms als je dan terugkijkt en uitzoomt zie je ook waar het eigenlijk minder lekker ging (en waar het weer beter ging). Mooi dat je dat er ook ingelaten hebt 🙂 Veel plezier in je tweede jaar in Galicië!

  4. Wat een mooie post. Ik kan me goed voorstellen dat zo’n eerste jaar ook best pittig is, zeker met wat je omschrijft in de zoektocht naar werk en het wonen bij de familie van je vriend. Ondanks dat het inderdaad natuurlijk heel fijn is dat dat kan, lijkt het me ook gewoon onrustig en zou ik me zo kunnen indenken dat je ook heel veel behoefte hebt aan een plekje voor jullie samen. Fijn dat dat uiteindelijk gelukt is!

  5. Wat een jaar! Taal maakt het zeker lastig, maar dat trekt straks helemaal recht. De focus op het positieve houden is goed denk ik. De lastige momenten gaan daar niet mee weg, maar krijgen gewoon niet méér ruimte dan nodig. Proost alvast en happy new year!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.